Американският стартъп Aptera започна да приема поръчки за първия си

...
Американският стартъп Aptera започна да приема поръчки за първия си
Коментари Харесай

Започнаха продажбите на колата, която няма нужда да се зарежда

Американският стартъп Aptera стартира да приема поръчки за първия си модел електромобил, който се назовава Paradigm. Това е триколесен двуместен автомобил с неповторимо висока енергийна успеваемост и каросерия, покрита със слънчеви панели.

Автомобилът тежи единствено 998 кг, а коефициентът на въздушно противодействие е едвам 0,13. Това е доста ниска цифра, като за съпоставяне ще кажем, че Tesla Model 3 има коефициент на въздушно противодействие 0.23.

Поради ниското си тегло и положителната обтекаемост, Aptera Paradigm употребява единствено 10 киловатчаса, с цел да измине разстояние от 100 благи, което е равно на 161 километра. Има три акумулатори за избор с 40, 60 или 100 киловатчаса. В последния случай запасът на мощ с едно зареждане доближава 1000 благи или 1609 километра!

 Започнаха продажбите на колата, която няма потребност да се зарежда

Базовата версия е оборудвана единствено със задвижване на предните колела и е с мощ 136 к.с. Благодарение на ниското си тегло до 96 км/ч, такава кола форсира за 5,5 секунди. Срещу доплащане се предлага алтернатива с задвижване на всички колела (три задвижващи колела) с обща мощ 204 к.с. Ускорението до 96 км/ч е в границите на 3,5 секунди.

Според основателите на автомобила слънчевите панели обезпечават в допълнение зареждане от 64 километра дневно, което прави 17 700 хиляди безвъзмездни километра на година. Този индикатор е непосредствен до това какъв брой кара междинният американец, тъй че мнозина въобще няма да имат потребност да зареждат електрическа си кола.
 Започнаха продажбите на колата, която няма потребност да се зарежда

Цената на главната версия на Aptera Paradigm стартира от Щатски долар 25 900. Най-наточената Paradigm + ще коства 46 900 $ и тази сума може да бъде увеличена заради вариантите. За да извършите поръчка, би трябвало да депозирате Щатски долар 100.

За страдание, времето на започване на доставките на серийни електрически коли не е конкретизирано. Това обаче несъмнено ще се случи през идната година.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР