Американският Сенат одобри най-мащабната реформа на данъчното законодателство в страната

...
Американският Сенат одобри най-мащабната реформа на данъчното законодателство в страната
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ одобри най-мащабната данъчна реформа от 30 години насам

Американският Сенат утвърди най-мащабната промяна на данъчното законодателство в страната от 1986 година насам, която ще засегне всички - от мултинационалните корпорации през междинния и малък бизнес до приходите на служащите.

Според републиканците, които застанаха зад плана, това ще подтиква стопанската система. Според демократите, които изрично му се опълчиха, той дава най-голяма изгода на американците с най-високи приходи и прибавя в идващите 10 години нови 1.4 трилиона $ народен дълг към към този момент насъбраните над 20 трилиона $.

Текстът би трябвало да бъде координиран с версията, утвърдена от Камарата на представителите, след което да бъде подписан от президента Доналд Тръмп. Това евентуално ще стане идната седмица, тъй като Тръмп желае да разгласи първата огромна законодателна победа на републиканците, откогато преди година те завоюваха двете камари на Народното събрание и Белия дом.

Конгресмени и сенатори републиканци разчитат данъчната промяна да им помогне в акцията за опазване на местата им или продобиване на нови в частичните избори през ноември 2018 г.

Реформата, обаче, бе прокарана през Сената без да се търси поддръжка от опозицията. Проектът, заемащ към 500 страници, бе показан обществено едвам няколко часа преди гласуването. Подобно на версията за Камарата на представителите, и тази бе готова на практика секретно - от шепа републикански водачи и съветници на Тръмп. Редовите републиканци не можаха да прибавят съвсем нищо, а демократите бяха изолирани от подготовката.

Преди гласуването водачът на демократите Чък Шумър съобщи, че " това е развой и артикул, с които никой не може да се гордее и всички би трябвало да се срамят ", в това число тъй като е " ще натъпче още повече пари в джобовете на богатите и най-големите корпорации, до момента в който в това време покачва налозите на милиони американци от междинната класа "

Сенаторът републиканец Боб Коркър също гласоподава срещу и се наложи вицепрезидентът Майк Пенс да добави гласа си като ръководител на Сената, с цел да се стигне до крайния резултат 51 против 49 гласа.

Победата е значима за републиканците и тъй като цяла година те не успяваха да прокарат какъвто и да е по-значителен закон. Освен това тя идва в един от най-лошите дни за Тръмп, тъй като неговият някогашен консултант по националната сигурност Майкъл Флин призна пред съда, че е излъгал ФБР при показанията си за връзките на екипа на президента с Русия.

Първоначалната версия на закона бе показана като данъчни съкращения в интерес на към 70% от фамилиите от междинната класа. Но версията на Сената покачва налозите за милиони други, защото отстрани отстъпките от щатски и локални налози и самостоятелни съкращения от края на 2025г.

За бизнеса нещата стоят по-добре - корпоративният налог се понижава от 35% на 20% и се оферират огромни данъчни облекчения за притежателите на дребни компании, които не са проведени като обичайните корпорации. Републиканците споделят, че това ще подтиква икономическата интензивност и по този начин ще се компенсира загубата на 1.4 трилиона $ доходи в бюджета. Няколко разбора на законопроекта, в това число и на специфичното бюро към Конгреса, заключиха, че това не е правилно.

Законът визира голям брой други регулации и стратегии:

- нанася се най-тежкият до момента удар по здравната промяна Обамакеър, защото се анулира условието всеки американец да има здравна осигуровка; останалата част от Обамакеър остава, само че вразмерът на носките ще се увеличи и милиони хора няма да могат да си ги позволят

- позволяват се сондажи за нефт и газ в народен парк в Аляска (за да бъде извоювана сенатор Лиса Мурковски от щата) и природозащитниците, борещи се десетилетия за отбрана на тази територия, са изправени пред тежко поражение

- усилват се налозите върху активи, притежавани зад граница от американски мултинационални компании.

Напасването на голям брой ползи - от тези на фермерите в Монтана до тези на капиталовите банкери от Уолстрийт - накара някои медии да сравнят процеса с нареждане на кубче на Рубик.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР