Американският съветолог Марк Крамер ще представи тази вечер в Клуб

...
Американският съветолог Марк Крамер ще представи тази вечер в Клуб
Коментари Харесай

Американски съветолог представя днес книгата си СССР и Източна Европа 1941-1991

Американският съветолог Марк Крамер ще показа довечера в Клуб " Перото " книгата си " Съюз на съветските социалистически републики и Източна Европа 1941-1991 ".
Мащабното проучване на Крамер излиза първо на български език, а в края на 2024 година се чака и тритомно издание на тази тематика.

Проф. Крамер е специалист по проблемите на Студената война и Източния блок, преподава интернационалните връзки в Харвард. Старши помощник е на Центъра за съветски и евроазиатски проучвания към университета.

Това е книга, резултат от близо 40 години проучвания на създателя, разясни пред БНР проф. Йордан Баев, експерт по модерна дипломатическа, военна и разследваща история.

Още от средата на 80-те години Марк Крамер написа за руските интервенции в Източния блок. Той е измежду първите откриватели, които имат опция да работят с архивите на Кремъл от времето на Перестройката и годините на Елцин по-късно, уточни проф. Баев.

" За първи път на български читатели ще могат да видят достоверни документални свидетелства за политиката на Кремъл, най-строго защитавани секрети. "

" Съюз на съветските социалистически републики в действителност е субектът. Източна Европа е обектът. Ще забележим по какъв начин се гради политиката и какви са тайните планове на Кремъл по отношение на опазване на своята сфера на въздействие в Източна Европа ", описа Йордан Баев в предаването " Хоризонт до обед ".

Последните 300-400 страници от книгата се концентрират върху разлома на Източния блок при Михаил Горбачов.

В подтекста на съветската политика в бившето постсъветско пространство " някакви паралели от края на Студената война и това, което се случва през днешния ден, могат да бъдат направени ", счита проф. Йордан Баев. По думите му " актуалната история ни дава доста податки за това, което се случва през днешния ден ".

Запитан за руския или съветски модел на империализъм, проф. Йордан Баев разяснява:

" Това е наследството на Руската империя. Книгата стартира със Сталин и Източна Европа от годините на Втората международна война. Тези цели на империята още от времето на Петър Велики и Екатерина Велика, и Сталин се пробва да реализира, в това число с оня опит свои бази да сътвори на Босфора. Това е едното пояснение. Другото пояснение е идеологическо. Всички знаем, че Студената война е на първо място идеологически конфликт на две обществени системи. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР