Американският самолетоносач Хари Труман няма да продължи за Близкия изток

...
Американският самолетоносач Хари Труман няма да продължи за Близкия изток
Коментари Харесай

САЩ оставят свой самолетоносач в Средиземно море

Американският самолетоносач " Хари Труман " няма да продължи за Близкия изток - остава в Средиземно море, защото в разногласията с Москва Вашингтон залага освен на дипломацията.

Заради напрежението, подбудено от спора към Украйна, Съединени американски щати взеха решение да оставят един собствен самолетоносач в Средиземно море. Министърът на защитата Лойд Остин е разпоредил самолетоносачът " Хари Труман " да не продължава за Близкия изток, какъвто кардинално е бил проектът. " Промяната в проекта отразява нуждата от трайно наличие в Европа като наш ангажимент в името на груповата защита ", изяснява специалист.

" Провокации "

Западът е смутен от скупчването на съветски войски на границата с Украйна. Опасенията са, че Москва би могла да нападна прилежащата страна. Русия отхвърля съществуването на сходни проекти, отхвърля рецензиите към скупчването на войските и от своя страна укорява Киев в " провокации ".

След траялото със седмици изостряне на спора, следва на 10-и януари представители на Съединени американски щати и Русия да се срещнат в Женева за диалози по опциите за деескалация. Два дни по-късно - на 12-и януари - са планувани и диалози сред НАТО и държавното управление в Москва, а на 13-и януари - и съвещания сред Организацията за сигурност и съдействие и Русия.

Против източното разширение на НАТО

Що се отнася до военните стъпки, съветският дипломат в Берлин Сергей Нечаев насочи остри рецензии към настояванията на Германия за доставки на оръжие за Украйна. " От наша позиция това би било безусловно нездравословно и неправилно. Всички стъпки в тази посока биха били контрапродуктивни. "

Нечаев добави: " Тези планове са още едно доказателство за това, че Русия има потребност от гаранции за сигурност и ние желаеме да получим такива гаранции, закрепени посредством интернационалното право ". Москва в действителност желае да бъде комплициран завършек на източното разширение на НАТО, което би означавало отвод от приемането на Украйна в Алианса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР