Американският саксофонист Уейн Шортър, който е автор на някои от

...
Американският саксофонист Уейн Шортър, който е автор на някои от
Коментари Харесай

Отиде си легендарният джаз музикант Уейн Шортър

Американският саксофонист Уейн Шортър, който е създател на някои от най-прочутите джаз композиции и който промени звученето на джаза през 60-те години на предишния век, преди да премине към рок фюжън, умря на 89-годишна възраст, оповестиха международните информационни организации, представени от Българска телеграфна агенция. 

Шортър се прочува като тенор саксофонист дружно с барабаниста Арт Блейки в края на 50-те години на предишния век. Той се причислява към тромпетиста Майлс Дейвис през 60-те години и дружно с пианиста Хърби Хенкок, контрабасиста Рон Картър и барабаниста Тони Уилямс образуват авторитетния квинтет.

Шортър написва някои от най-известните му песни, " E.S.P. " и " Nefertiti ". Дейвис го афишира за " индивида с концепциите, на който се дължат огромна част от осъществените музикални хрумвания ", който също по този начин " схваща, че свободата в музиката е способността да познаваш разпоредбите, с цел да ги нарушаваш. "

Шортър управлява и лична група. Тя издава поредност от албуми през 60-те години на предишния век, като " Juju ", " Speak No Evil " и " Adam`s Apple ", в който е включен един от най-великите джаз стандарти " Footprints ".

През 1969 година Шортър е съосновател на джаз фюжън групата " Уедър доклад ". По това време той минава към сопрано саксофон. Групата записва една от най-продаваните джаз плочи на всички времена " Heavy Weather " през 1977 година

Уейн Шортър е свирил също с Джони Мичъл, " Ролинг стоунс ", Карлос Сантана, Нора Джоунс.

През 2000 година Шортър основава акустична група с пианиста Данило Перес, контрабасиста Джон Патитучи и барабаниста Брайън Блейд. Тя записва четири албума онлайн.

Шортър е съавтор и на операта " Ифигения " с певицата Есперанза Сполдинг, чиято премиера беше през 2021 година

Той е притежател на 12 награди " Грами ", от които една от предишния месец.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР