Американският президент отправи гневни критики към европейските съюзници от НАТО

...
Американският президент отправи гневни критики към европейските съюзници от НАТО
Коментари Харесай

Доналд Тръмп отново поиска Европа да плаща повече за отбрана

Американският президент насочи гневни рецензии към европейските съдружници от НАТО преди срещата на върха в Лондон. Той още веднъж изиска Европа да заплаща повече за защита и окачестви като " доста гадно " изказването на френския си сътрудник Еманюел Макрон пред " Икономист ", че Алиансът е в положение на " мозъчна гибел " поради липса на координирани дейности по основни въпроси.

Турция от своя страна съобщи, че ще блокира проекта на НАТО за отбрана на Полша и Балтийските републики от възможна съветска опасност, в случай че Пактът не признае кюрдските милиции в Сирия за терористична организация. Турция може да се окаже принудена да закупи изтребители от Русия или Китай, вместо поръчаните Еф-35, уточни Доналд Тръмп във връзка добитите от Анкара съветски ПВО-комплекси ЕС-400.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не даде обещание, че може да позволи несъгласията сред Турция и Пакта. Ръководителят на българската делегация, президентът Румен Радев от своя страна заяви, че се завършват детайлностите към опцията България да охранява въздушното пространство на Северна Македония взаимно с Гърция.
Доналд Тръмп - президент на Съединени американски щати: Това са доста тежки думи, когато имаш такива проблеми във Франция. Вижте жълтите жилетки, имаха доста сложна година. И не може просто да сипеш слова като казаните за НАТО. Това е липса на почитание. Еманюел Макрон - президент на Франция: Наясно съм, че моите думи провокираха известни реакции и раздрусаха малко някои хора, само че аз държа на казаното. Йенс Столтенберг - общоприет секретар на НАТО: Турция изигра голяма роля в нашите общи старания в битката против Ислямска страна. В коалиция, водена от Съединените щати, успяхме да освободим, всички територии с осем милиона души, които групировката контролираше единствено преди няколко месеца. Направихме го не без да използваме инфраструктурата в Турция, тъй че тя изигра основна роля в битката с Ислямска страна. Румен Радев, президент на Република България: Днес ще отбележим 70-годишнината от основаването на Алианса и за тези 70 години той нееднократно е бил изправян пред редица провокации, бил е на кръстопът, само че постоянно е намирал вярната посока.  Радев: Имаме потенциал за защита на въздушното пространство на Северна Македония Радев: Имаме потенциал за защита на въздушното пространство на Северна Македония
В Лондон стартира Срещата на върха на НАТО, отдадена на 70-ия празник от основаването на Алианса. На форума ще участват ръководителите на всички 29 ст...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР