Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Иран е организирал днешната

...
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Иран е организирал днешната
Коментари Харесай

Напрежението ескалира! Посланикът на САЩ в Ирак е в неизвестност след атаката срещу посолството, Тръмп с гневна реакция

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че Иран е провел днешната офанзива против американското посолство в Багдад и ще понесе отговорността за това, съобщи Ройтерс.

"Иран умъртви един американски граждански подизпълнител и рани доста други. Отговорихме твърдо и постоянно ще го вършим. Сега Иран провежда нахлуване против американското посолство в Ирак. Те ще понесат цялостната отговорност. Освен това чакаме Ирак да употребява силите си за сигурност, с цел да отбрани посолството, за което сме уведомили иракските управляващи ", написа Тръмп в Туитър.

Брутална офанзива над американското посолство в Багдад ВИДЕО

Iran killed an American contractor, wounding many. We strongly responded, and always will. Now Iran is orchestrating an attack on the U.S. Embassy in Iraq. They will be held fully responsible. In addition, we expect Iraq to use its forces to protect the Embassy, and so notified!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 31, 2019

Припомняме, че десетки гневни последователи на шиитски милиции нахлуха в комплекса на американското посолство в Багдад, откакто разрушиха портал и подпалиха приемна. Те изгориха флагове на Съединени американски щати и са издигнаха плакати, призоваващи посолството да бъде закрито.

Протестиращите изтръгнаха охранителните камери от стената на посолството на фона на опитите на иракските сили за сигурност да ги задържат.

В отговор американските елементи, охраняващи постройката на посолството, използваха сълзотворен газ против стачкуващите, с цел да ги разпилян. Те пренебрегнаха апелите да се отдръпват от територията на дипломатическата постройка.

Посланикът на Съединени американски щати в Ирак Матю Тюлър е напуснал столицата Багдад и е отишъл незнайно къде, оповестяват в същото време медии в Близкия изток, цитирайки поискали анонимност източници.

Източниците са добавили, че и останалите чиновници на американското посолство са напуснали, като част от тях са били преместени в консулството на Съединени американски щати в Ербил, столицата на самостоятелен Иракски Кюрдистан.

Външното министерство на Ирак е отказало да разяснява информациите. Ведомството се е подготвяло да привика Тюлър, с цел да стачкува по отношение на въздушните набези през уикенда против седалището на подкрепяната от Иран шиитска паравоенна формация "Катаиб Хизбула " в Ирак, осъществени от американските военновъздушни сили, което беше ответен удар против ракетна офанзива против американски военнослужещи в района.

Вчера неназован почитан чиновник на Държавния департамент настоя, че Ирак не е положил нужните старания за "защита " на американците в близкоизточната страна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР