Американският президент Доналд Тръмп заплаши Huawei, че ще прекъсне веригата

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Huawei, че ще прекъсне веригата ...

Какво представляват редките метали и кой ги контролира?


Американският президент Доналд Тръмп заплаши Huawei, че ще прекъсне веригата на доставки с чипове и процесори, удряйки китайската компания там, където най-много боли – нейната зависимост от други страни по отношение на полупроводниците и софтуера, използвани при създаването на нейните смартфони и телекомуникационните мрежи. И след като китайският държавен глава Си Дзинпин обяви плана на азиатската страна да спре доставките на редкоземни елементи, мнозина анализатори осъзнаха посланието: САЩ също имат своите технологични слабости, пише Bloomberg.

1. Какво представляват редките минерали?

Това е група от 17 структурно свързани елемента, открити в своята минерална форма, които притежават магнетични и оптични свойства, полезни за постигане на по-голяма ефективност в електрониката.

Производителите на електрически превозни средства разчитат на тези елементи при създаването на по-леки батерии и моторни компоненти, докато при големите вятърни турбини се използват магнити, базирани на редките метали.

2. Колко редки са тези елементи?

Те не са толкова редки, колкото ценните метали като златото и среброто. Но обикновено са смесени с други елементи, което прави тяхното извличане скъпо, особено като се има предвид високите стандарти за комфорт в минното дели при развитите страни.

Към редките земни елементи спадат още неодим, използван при магнитите, итрий, популярен в електронната индустрия.

3. Кой ги контролира?

Китай и някои страни от Югоизточна Азия доминират при добива и на пазара на редкоземни елементи. Делът на Китай в това отношение достига 71% в световен мащаб през 2018 г.

Австралия и САЩ остават далеч след азиатската суперикономика, като общо двете страни са произвели по-малко от една трета от регистрираните от Китай 120 хил. метрични тона.

САЩ разчитат на Пекин за около четири от всеки пет тона внос на редкоземни елементи в периода 2014-2017 г., като през 2018 г. общата сума, която американската икономика е инвестирала в закупуването им, достига 160 млн. долара, което е със 17% повече спрямо година по-рано.

Със силно производство могат да се повалят още Бразилия, Виетнам и Русия. Спадът на цените на редките метали през последните години направи непривлекателно търсенето на нови находища и източници.

4. Каква може да бъде ролята на редкоземните елементи в търговската война?

Досега не е била голяма. Тръмп освободи вноса на китайски редки минерали от списъка с мита, който обяви през май, след като ги беше включил в предходния кръг. Китай включи редкоземните елементи в пакет от мита върху американския внос, който се повишиха от 10 на 25% като знак на отмъщение.

Базираната в Калифорния компания MP Materials, единственият американски производител на редки земни елементи, продава голяма част от продукцията си именно на Китай.

5. Какво е посланието на Китай?

След като Си Дзинпин и неговият главен преговарящ в търговската война, вицепремиерът Лю Хъ, посетиха предприятието за добив на редки минерали на 20 май, анализаторите предположиха, че стратегическите елементи могат да играят ролята на оръжие на фона на ескалиращото търговско напрежение.

През 2010 г. японските власти обвиниха Китай, че е ограничила търговията с редки минерали по време на морски спор между двете страни. От Пекин отрекоха да са поставяли забрана, която според сведенията, е продължила няколко седмици. Но в продължение на 15 години Китай наложи лимит при търговията с редкоземни елементи, позовавайки се на нуждата от ограничаване на замърсяването и запазването на доставките. Въпросните квоти бяха премахнати през 2015 г., след като Световната търговска организация (СТО) установи, че тези действия нарушават международните търговски правила.

Източник: investor.bg