Американският президент Доналд Тръмп обяви, че Съединените американски щати ще

...
Американският президент Доналд Тръмп обяви, че Съединените американски щати ще
Коментари Харесай

Тръмп обърна гръб на сделката с Иран

Американският президент Доналд Тръмп разгласи, че Съединените американски щати ще извърнат тил на нуклеарното съглашение с Иран, съобщи Би Би Си.

Този ход беше предстоящ - макар дипломатическите совалки на редица водачи и опитите им да убедят Тръмп да не къса съглашението с Иран, реализирано след години на тежки договаряния.

Международното съглашение за иранската нуклеарна стратегия беше подписано през 2015 година. Тогава президент на Съединени американски щати беше Барак Обама и съглашението бе несъмнено като извънреден дипломатически триумф на западните страни.

Доналд Тръмп обаче разказа договорката като срамна. В съглашението е посочено, че Иран се отхвърля от нуклеарните си упоритости, а в подмяна другите страни няма да й постановат стопански наказания. Един от главните причини на американския президент за отдръпването беше, че интернационалната общественост няма механизми, посредством които да следи дали Иран не продължава да създава нуклеарни оръжия.

Доналд Тръмп е наричал договорката с Иран и „ безумие”, напомни „ Скай нюз”. Съветникът на Тръмп Джон Болтън съобщи, че решението на президентската администрация да отдръпна страната от контракта е явен сигнал и към Северна Корея, че Вашингтон няма да одобри „ несъответстващи сделки”.

Саудитска Арабия разгласи, че поддържа решението на Доналд Тръмп. Иранският президент Хасан Рухани уточни, че Техеран няма да скъса съглашението – макар отдръпването на Съединени американски щати. Върховният представител на Европейски Съюз по външните въпроси Федерика Могерини изрази вяра, че останалите страни ще продължат да съблюдават изискванията на контракта и няма да последват образеца на Съединени американски щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР