Американският президент Доналд Тръмп обясни, че иска Североамериканското споразумение за

...
Американският президент Доналд Тръмп обясни, че иска Североамериканското споразумение за
Коментари Харесай

Тръмп иска край на НАФТА в относително кратък срок

Американският президент Доналд Тръмп изясни, че желае Североамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА), подписано през 1994 година с Мексико и Канада, да се приключи бързо, в интерес на новата конвенция, подписана с двете страни, съобщи Франс прес.

В самолета " Еър форс 1 " на път за Съединени американски щати след срещата на върха на Г-20 в Аржентина през вчерашния ден Тръмп съобщи пред публицистите, че ще изиска публично от Конгреса да постави завършек на НАФТА " в релативно къс период ", предава Българска телеграфна агенция.

Тази стъпка ще бъде последвана от шестмесечен интервал преди излизането на Съединени американски щати от съглашението, през който от Конгреса ще бъде поискано да утвърди подписаното в петък ново тристранно Споразумение за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада (ЮСМКА - USMCA).

При подписването в Буенос Айрес - победа за Тръмп след месеци напрегнати договаряния, американският президент дефинира новия контракт като " доста по-добър от съглашението НАФТА ", считано от него като " пагубно " за американската стопанска система, защото е довело до закриването на милиони работни места, най-много в автомобилната индустрия.

ЮСМКА планува регулации, които предизвикват доставките на американски материали и съставни елементи, и уговорка, задължаваща Мексико да усили заплатите в бранша.

" На НАФТА ще бъде комплициран край и Конгресът ще може да избира сред ЮСМКА или ситуацията преди НАФТА, което работеше доста добре ", означи Тръмп.

Вчера президентът сподели, че няма да е мъчно да получи утвърждението на Конгреса, само че някои членове от Демократическата партия, която ще управлява Камарата на представителите от януари, показаха песимизъм.

Новото съглашение към момента е " в развой на разработване ", съобщи в петък новият ръководител на демократите в Конгреса Нанси Пелоси, определена предходната седмица за партиен претендент за ръководител на Камарата - третата по сан политическа фигура в Съединени американски щати след президента и вицепрезидента.

Това, което към момента отсъства от съглашението, са гаранциите за служащите и за околната среда, добави на конференция тя. " Това не е парче хартия, на което би трябвало да напишем " да " или " не ", акцентира Пелоси, напомняйки, че Мексико още не е приело закон за заплатите и изискванията на труд.

Новото съглашение би трябвало да бъде утвърдено също от парламентите на Канада и Мексико.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР