Американският президент Доналд Тръмп е поискал от държавите, членуващи в

...
Американският президент Доналд Тръмп е поискал от държавите, членуващи в
Коментари Харесай

Тръмп иска държавите в НАТО да заделят по 4% от БВП за отбрана

Американският президент Доналд Тръмп е изискал от страните, членуващи в НАТО, да заделят по 4 на 100 от брутния си вътрешен артикул за защита - два пъти повече от каузи, за който настояваше до момента.

Това оповестиха представители на Белия дом, представени от " Ройтерс ". По същото време новината пристигна и от българския сътрудник на Тръмп Румен Радев в диалог с публицисти.

Радев съставлява България на срещата на върха на НАТО през днешния ден и на следващия ден, на която европейските водачи допускаха опцията Тръмп да ги заплаши с крайни ограничения поради непропорционално дребните разноски за защита, поради които Съединени американски щати поемат съгласно него по-голямата част от бремето на груповата сигурност.

Според представителя на Белия дом не става дума за официално предложение, а за апел, защото за Тръмп е значимо всички сътрудници в НАТО да заделят повече средства за бранша. Откакто зае поста, Тръмп (който по време на акцията си смяташе НАТО за отживелица) приканва останалите страни бюджетът им за защита да възлиза най-малко на 2% от техния Брутният вътрешен продукт. В момента единствено пет страни с изключение на Съединени американски щати дават отговор на този аршин - Гърция, Естония, Англия, Румъния и Полша.

" Днешната среща е доста значима, тъй като би трябвало да показва единството, солидарността и решителността на всички страни членки. Засега въпросите стават повече от отговорите, " сподели и Радев, след диалозите на водачите от НАТО в Брюксел. " Президентът Тръмп, който приказва първи, сложи въпроса освен да се реализиран два %, и то през днешния ден, а към този момент нова преграда - четири %. Той потегли, откакто разгласи това, " разясни българският държавен глава.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (778)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР