Американският президент Доналд Тръмп е изпратил силно критични писма до

...
Американският президент Доналд Тръмп е изпратил силно критични писма до
Коментари Харесай

Тръмп притиска НАТО: Отделете повече пари за отбрана

Американският президент Доналд Тръмп е изпратил мощно сериозни писма до водачите на няколко страни от НАТО, в това число Германия, Белгия, Норвегия и Канада, в които е изразил неодобрение, че те отделят прекомерно малко пари за своята защита, оповестява в. The New York Times.

Тръмп е предизвестил съдружниците, че търпението на Съединени американски щати се изчерпва заради това, че те не извършват уговорките си по сигурността, споделяни от НАТО.

В писмата той е загатнал, че откакто повече от година е изразявал недоволства в обществени изказвания и частни диалози от това, че съдружниците не вършат задоволително, с цел да споделят бремето на груповата защита, може да обмисли отговор, в това число поправяне на военното наличие на Съединени американски щати по света, отбелязва американското издание.

Писмата, изпратени през юни, са следващият симптом за изострените връзки сред Тръмп и американските съдружници, дни преди срещата на върха на НАТО идната седмица в Брюксел, която ще бъде деликатно следена като инспекция за уговорката на американския президент към алианса. Тръмп неведнъж е поставял под подозрение смисъла на НАТО и твърди, че членовете на организацията се възползват от Съединени американски щати.





Критиките му пораждат изгледи за нова борба сред него и американските съдружници след експлоадирането му на срещата на Г-7 в Канада предишния месец и засилената паника, че вместо да покаже взаимност пред лицето на заканите от Русия, идният конгрес в Брюксел ще изтъкне раздялите в НАТО.

Подобен резултат може да бъде от изгода за съветския президент Владимир Путин, който се планува да се срещне с Тръмп в Хелзинки след форума на НАТО и чиято съществена цел е да сее разделяне в алианса, разяснява вестникът.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР