Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес с лидерите

...
Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес с лидерите
Коментари Харесай

Байдън на среща с Букурещката девятка след ядреното предупреждение на Путин

Американският президент Джо Байдън ще се срещне през днешния ден с водачите на източноевропейските страни членки на НАТО в символ на поддръжка за сигурност им, откакто Москва прекрати присъединяване си в историческия двустранен контракт със Съединени американски щати за надзор на нуклеарните оръжия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Байдън дойде във Варшава късно в понеделник след изненадващото си посещаване в Киев единствено дни преди годишнината от съветското навлизане в Украйна на 24 февруари 2022 година
На фона на най-голямо напрежение сред Русия и Запада от Студената война насам, в обръщението си към хилядите събрали се в центъра на Варшава хора през вчерашния ден Байдън сподели, че обществото би трябвало да се опълчи на деспоти като съветския президент Владимир Путин.

Часове по-рано съветският президент произнесе тирада пред двете камари на Народното събрание, изпълнена с рецензии към западните сили и обвиняваща ги за войната в Украйна. Той също по този начин заяви, че суспендира присъединяване на Русия в контракта за надзор на нуклеарните оръжия " Нов Старт " и предизвести, че Москва може да възобнови нуклеарните опити.

Байдън ще беседва през днешния ден със чиновници на американското посолството във Варшава преди срещата си с водачите на Букурещката девятка (България, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия). Групата обгръща все страни от източния фланг на НАТО, включили се към западния алианс, откакто бяха под въздействието на Москва по време на Студена война. Повечето от тези страни са измежду страните, които най-силно поддържат даването на военна помощ за Украйна, а някои от тях приканват за изпращане на спомагателна такава, като да вземем за пример системи за противовъздушна защита.

На срещата Байдън има намерение да удостовери пред водачите на деветте страни, че Съединени американски щати остават ангажирани с поддръжката за сигурността на тези страни и да разиска поддръжката за Украйна, преди завръщането си във Вашингтон.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР