Американският президент Джо Байдън разговаря във Варшава с украинските министри

...
Американският президент Джо Байдън разговаря във Варшава с украинските министри
Коментари Харесай

Байдън се срещна с украинските министри на отбраната и външните работи

Американският президент Джо Байдън беседва във Варшава с украинските министри на външните работи и на защитата, по време на тяхната среща с американските им сътрудници, оповестиха публицисти, съпровождащи президента на визитата му в Полша, представени от Франс прес.

Байдън, за който това е първа среща с високопоставени украински представители от началото на съветската инвазия в Украйна, организира неофициален диалог с украинския външен министър Дмитро Кулеба и с украинския министър на защитата Олексий Резников по време на срещата им с американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на защитата Лойд Остин във Варшава.

Допълнителни обещания за военно съдействие са получили те от американския президент, добавя БНР.

Според Кулеба, с изключение на обещания за " еволюция в отбранителното съдействие ", Байдън е изразил единодушие за потребността от по-голям напън върху европейските страни да наложат спомагателни наказания на Русия.

Разговорът се е провел в хотела и е траял половин час, а по думите на външния министър на Украйна Байдън е отбелязал, че събитията в Украйна ще трансформират историята на XXI век. Американският президент и украинските министри са разискали антируските наказания, рестрикциите по отношение на съветски предприемачи и политици, както и военната поддръжка за Киев, оповестява " Известия ".

Очаква се по-късно от Варшава Джо Байдън да произнесе значима тирада по отношение на съюзническите старания за възпирането на Москва.

Американският президент възнамерява също да разиска с полския си сътрудник Анджей Дуда опциите за изпращане на бойни самолети на Украйна и други гаранции за сигурност.

Двамата водачи към този момент се видяха, когато Байдън посети през вчерашния ден американски бойци, ситуирани в региона на летището в град Жешов като част от отбраната на НАТО на източния фланг на Алианса.

Към тях американският президент се обърна с думите:

" Вие сте в разгара на конфликт сред демокрациите и автократите. Светът няма да е същият, само че не поради Украйна. Организационните структури няма да са същите след 10-15 години. Въпросът е кой ще надделее - нашата народна власт ли ще надделее и полезностите, които споделяме, или едноличната власт. Това е заложено на карта, тъй че това, което вършите, е от голяма важност ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР