Американският президент Джо Байдън призова американците да подкрепят призива му

...
Американският президент Джо Байдън призова американците да подкрепят призива му
Коментари Харесай

Байдън иска подкрепа за забрана на нападателните оръжия след стрелбата в Канзас

Американският президент Джо Байдън прикани американците да поддържат апела му към Конгреса за възбрана на нападателните оръжия след всеобщата пукотевица през вчерашния ден по време на церемониал на Супербол в Канзас..

Отборът по американски футбол Канзас Сити Чийфс чества успеха си в Супер купата на Националната футболна лига на Съединените щати.

Само минути по-късно камера на локална телевизия запечатва изстрелите и последвалата суматоха и безпорядък.

Стрелбата се случи наоколо до жп гарата " Юниън " и незабавно служители на реда нахлуха в търсене на нападателите.

" Всички започнаха да бягат, да крещят. Не знаехме какво се случва и когато хората тичат, тичаш и ти. Една жена плачеше и споделяше нещо, че някой е прострелян. "

На парада беше и журналистът и публицист Иво Иванов. Разказва, че събитието е било огромно благополучие за жителите на града и са участвали един милион души.

" Тази година ми направи усещане наличието на доста ограничения за сигурност. Навсякъде се виждаха служители на реда, федерални сътрудници, снайперисти имаше по покривите и това даваше чувство за сигурност. Но когато имаш стълпотворение от толкоз хора и се намираш в страна, където всеки човек е въоръжен, ограниченията за сигурност, колкото и да са съществени и деликатно премислени, не могат да смогнат на една такава опасност ", сподели писателят и публицист Иво Иванов.

Задържани са трима души, само че не е прочут претекстът за нападението. Според локални медии мотивът за стрелбата е спор, който е прераснал в принуждение, само че не става въпрос за терористичен акт. Полиция и почитатели дружно съумяват да задържат един от обвинените и да го разоръжат.

" Гневна съм след случилото се през днешния ден. Всички хора пристигнали на честванията чакаха да са в сигурност. Имахме ситуирани над 800 чиновници на реда ", сподели Стейси Грейвс - шеф на полицията в Канзас Сити.

Сред ранените има и 11 деца.

" Ранените деца са на възраст сред 6 и 15 години. Единствената дума, която мога да употребявам, когато пристигнаха при нас в болничното заведение е боязън. Всички ще се възстановят и няма дете в сериозно положение ", изясни Лиза Огустин - представител на Детска болница в Канзас.

" Станахме част от черната статистика на прекомерно доста американци, които са били жертва на всеобщи стрелби ", съобщи кметът на Канзас Сити Куинтън Лукас.

" Днешните събития би трябвало да ни шокират, да ни засрамят и да ни накарат да действаме ", акцентира президентът Джо Байдън и още веднъж прикани за стягане на контрола върху оръжията в страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР