Американският президент Джо Байдън призна, че прехвърлянето на изтребители F-16

...
Американският президент Джо Байдън призна, че прехвърлянето на изтребители F-16
Коментари Харесай

Русия: Прехвърлянето на F-16 в Украйна е колосален риск, Байдън: Да, но за вас!

Американският президент Джо Байдън призна, че прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна съставлява „ грамаден риск “, само че за Русия, а не за украинците и НАТО.

През предходната седмица Русия още веднъж стартира да плаши гаргите, казвайки, че западните страни ще поемат „ колосални опасности “, в случай че доставят на Украйна изтребители F-16.

„ Виждаме, че западните страни към момента се придържат към сюжета за ескалация. Той е обвързван с колосални опасности за тях самите “, сподели съветският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, напомнят.

На срещата на Г-7 в Хирошима американският президент бе помолен да разяснява тези думи. Байдън отговори сбито: „ Да, грамаден риск е. Но за тях “.

От месеци Украйна упорства да получи съвременни изтребители F-16, с които да откри въздушна доминация във войната и да изгони съветските терористи от своите територии. Западните страни към този момент се съгласиха да стартират образование на украински водачи, а съгласно Зеленски въпросът и за доставката на тези самолети е „ решен “, само че към момента няма изясненост по кое време ще бъдат изпратени на Киев и за какъв брой самолета става въпрос.

Руският агресор постоянно поставяше „ червени линии “ на западните страни, в това число за доставката на танкове и системи „ Пейтриът “, както и ракети с отдалечен обхват на деяние (като английските Storm Shadow). Никой в НАТО обаче не се впечатли и Украйна продължава да получава военна помощ. Очаква се до месеци да бъдат доставени и съвременни изтребители на Киев, с цел да се отбрани против окупаторите.

Според военни специалисти са нужни минимум шест месеца за образованието на украинските водачи, които са привикнали досега да летят единствено на руски изтребители. Едно е ясно – F-16 няма да бъде част от контраофанзивата на ЗСУ, която се чака да стартира до седмици.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР