Американският президент Джо Байдън определи като опасен прецедент решението на

...
Американският президент Джо Байдън определи като опасен прецедент решението на
Коментари Харесай

Решението на съда за Тръмп предизвика реакцията на Байдън

Американският президент Джо Байдън дефинира като " рисков казус " решението на Върховния съд, което дава на някогашния държавен глава Доналд Тръмп непълен имунитет от наказателно гонене. Байдън сподели, че решението подкопава " върховенството на закона " и е " извънредно неприятна услуга " за американците, оповестява БНР.

Изказването на президента Байдън беше реакция на решението на Върховните магистрати, които постановиха, че Тръмп има имунитет против правосъдно гонене, при осъществяване на служебните си отговорности, само че не и по отношение на дейности, осъществени в неофициална роля. Според Джо Байдън решението значи, че „ всеки президент, в това число Доналд Тръмп, в този момент ще бъде свободен да пренебрегва закона “.

" Тази нация е учредена на правилото, че в Америка няма крале. Всеки от нас е еднакъв пред закона. С днешното решение на Върховния съд за президентския имунитет, това фундаментално се промени. Това решение значи, че на процедура няма ограничавания за това, което президентът може да направи. Това е нов юридически принцип и рисков казус. "

В обръщението си от Белия дом, което продължи близо 5 минути, Байдън сподели още, че американският народ би трябвало да реши дали офанзивата на Доналд Тръмп против демокрацията на 6 януари 2021 година го прави " несъответствуващ " за социална служба и за най-високата служба в страната.

Решението на Върховния съд съвсем поставя завършек на вероятността Тръмп да бъде съден преди изборите през ноември по обвинявания, че е възнамерявал да анулира загубата си против Джо Байдън на изборите през 2020 година

Самият Тръмп приветства решението на съда като " огромна победа " за демокрацията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР