Американският президент Джо Байдън днес е на посещение във Финландия,

...
Американският президент Джо Байдън днес е на посещение във Финландия,
Коментари Харесай

Байдън посети Финландия - най-новата членка на НАТО

Американският президент Джо Байдън през днешния ден е на посещаване във Финландия, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Визитата в най-новата страна членка на НАТО е финален стадий от обиколката на президента в Европа.

Американският президент дойде в президентския замък в Хелзинки, където се срещна с финландския си сътрудник Саули Нийнистьо. Малко преди Байдън там отиде и новият финландски министър председател Петери Орпо.

След това стартира среща с ръководителите на държавните управления на северните страни Дания, Норвегия, Швеция и Исландия. Основната тематика на диалозите е по-тясното съдействие в региона на сигурността, климата и технологиите. 

Посещението на Байдън във финландската столица ще приключи със взаимна конференция с Нийнистьо.

Това е първата аудиенция на настоящ президент на Съединени американски щати във Финландия след тази на Доналд Тръмп преди пет години.

Байдън дойде във Финландия от Литва, където взе участие в срещата на върха на НАТО.

Финландия публично стана член на НАТО при започване на април. Съседна Швеция, която кандидатства дружно с нея предходната година след съветската инвазия в Украйна, също може да се надява скоро да се причисли към отбранителния алианс, откакто тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган се съгласи за присъединението ѝ, отбелязва ДПА.

Финландия е страната от Европейския съюз и НАТО с най-дълга граница с Русия - към 1340 километра.

След нейното присъединение към алианса външната му граница с Русия се усили повече от два пъти. В най-близката си точка тази граница се намира единствено на към два часа път с кола от Хелзинки, само че Байдън няма да я посети по време на визитата си, показва ДПА.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР