Американският посланик в Русия е посетил Еван Гершкович, репортерът на

...
Американският посланик в Русия е посетил Еван Гершкович, репортерът на
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ посети Гершкович в затвора в Русия

Американският дипломат в Русия е посетил Еван Гершкович, репортерът на " Уолстрийт джърнъл ", който е упрекнат в шпионаж от Русия, заяви „ Таймс ”.

За първи път 31-годишният Гершкович получи достъп до американски публични лица, откогато беше задържан преди съвсем три седмици в Екатеринбург, град в Уралския район. Ако бъде наказан за шпионаж в интерес на Съединените щати, го грози до 20 години затвор. Гершкович, неговите другари и сътрудници, както и Белият дом отхвърлиха обвиняването.

" Той е в положително здраве и остава мощен ", написа в Туитър Лин Трейси, дипломат на Съединени американски щати, откакто посети Гершкович в известния московски затвор " Лефортово ". Миналата седмица Съединените щати дефинираха Гершкович като " непозволено арестуван ". Той е първият американски кореспондент, задържан по обвинявания в шпионаж в Русия от времето на Студената война насам.

Днес съдът в Москва би трябвало да прегледа тъжба против ареста и задържането му. Предполага се, че Гершкович ще бъде доведен в районния съд в Лефортово за чуването на жалбата, макар че може да се яви посредством видеовръзка.

Повече от 40 западни страни приканиха през вчерашния ден Русия да освободи Гершкович и да приключи " драконовските си репресии против свободата на изложение, в това число против представители на медиите ".

От началото на войната в Украйна всички самостоятелни и опозиционни медии в Русия са блокирани или закрити от Кремъл.

В изказването, което трябваше да бъде прочетено в Организация на обединените нации от Линда Томас-Грийнфийлд, делегат на Съединени американски щати, Кремъл също по този начин беше свикан да освободи политическите пандизчии.

" Нека това изказване изпрати ясно обръщение: Журналистиката не е закононарушение ", сподели тя пред „ Уолстрийт джърнъл ”.

Някои анализатори считат, че Кремъл е заловил Гершкович, с цел да го употребява като разменна монета при замяна на пандизчии с Вашингтон. Москва обаче съобщи, че не може да се приказва за замяна, до момента в който не завърши процесът против него. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР