Американският план за решаване на конфликта между Израел и палестинците

...
Американският план за решаване на конфликта между Израел и палестинците
Коментари Харесай

Йордания се страхува от превръщане в "палестинска държава" заради план на САЩ

Американският проект за решение на спора сред Израел и палестинците може да сложи под въпрос идентичността на Йордания и да я трансформира в " страна на палестинците ", показват опасенията си специалисти, на фона на предстоящото ново посещаване в района на Джаред Къшнър, консултант и шурей на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Къшнър показа предишния месец на конференция в Бахрейн икономическото измерение на този проект, който планува 50 милиарда $ задгранични вложения за палестинските територии и прилежащите арабски страни за период от 10 години.

Политическият аспект обаче, който е в центъра на спора, към момента не е оповестен, изключително по въпроса с окупираните от Израел територии, основаването на палестинска страна и правото за завръщане на бежанците, прогонени при основаването на Израел през 1948 година и при войната от 1967 година

Палестинците бойкотират американския проект, като упрекват държавното управление на Тръмп, че фаворизира Израел. Йордания, където живеят над два милиона палестинци, също посрещна хладно американския проект. " Нито едно икономическо предложение не може да замести политическо решение, което да постави завършек на окупацията " на палестински територии от Израел, съобщи представителят на йорданското министерство на външните работи Суфиан ал Куда в навечерието на конференцията в Бахрейн.

Граничещата с Израел Йордания, която е единствената арабска страна с изключение на Египет, сключила кротичък контракт с еврейската страна, изпрати служител с невисок сан на конференцията, състояла се на 25 и 26 юни.

" Вратите на пъкъла "

В Аман стотици стачкуващи стачкуваха против американския проект, заявявайки, че палестинските управляващи и Йордания ще са двамата огромни губещи от проекта, именуван постоянно " договорката на века ". " Това по едно и също време ще значи завършек на палестинската идея и ще сведе до нула идентичността на Йордания ", тревожи се 65-годишният йорданец Халед ал Хриша, взел присъединяване в демонстрацията пред посолството на Съединени американски щати в края на юни.

Осемдесет годишната Уидад ал Арури, чието семейство идва от Западния бряг и която също е взела участие в митинга, твърди, че проектът има за цел " да продаде палестинците и е рисков за Йордания ".

Йордания, чиято нежна стопанска система се крепи главно на интернационалните дотации, има население от 9.5 млн. души, половината от които са с палестински генезис. Две трети от тях имат йорданско поданство, а другите са със статут на палестински бежанци. Мнозина йорданци се притесняват, че те ще останат за непрекъснато в Йордания и ще бъдат натурализирани, в случай че бъде прибавен американският проект.

Палестинските бежанци дойдоха в Йордания на две талази: през 1948 и 1967 година, в резултат на израелската окупация на Западния бряг, Източен Ерусалим и линията Газа. " Сделката подценява концепцията за самостоятелна палестинска страна. Следователно жизнеспособността на палестинската нация ще зависи (...) от връзката й с Йордания. Това ще отвори вратите на пъкъла за Йордания ", споделя пред " Франс прес " Ораиб Ринтауи, началник на центъра за политически проучвания " Ал Кудс ".

Икономически компликации

Аман може да бъде заставен да одобри още палестинци и вероятно да им даде йорданско поданство. " Това е призрачен сън ", споделя Ринтауи.

Йордания, която е считана за дирек на стабилността в един неустойчив район, е с ниво на безработицата от близо 18.5 % и беше разтърсена от огромни демонстрации с стопански претенции. Освен палестинците страната е подслонила и огромен брой бежанци от прилежащите ѝ Ирак и Сирия.

Според Ахмад Ауад, началник на центъра за стопански и осведомителни проучвания " Финикс ", в случай че " правото на завръщане и обезщетения (за палестинските бежанци) " не попада в проекта, " това ще бъде рисково за Йордания и палестинците ". " Йордания няма различен избор с изключение на да отхвърли проекта " на Съединени американски щати, тъй като той " ще я трансформира в палестинска страна ", счита анализаторът от " Ютика риск сървисис " Кърк Соуъл.

От друга страна, Йордания се притеснява да не би американският проект да планува основаването на конфедерация с палестинските територии и отнемането на ролята й на страж на светите места в Източен Ерусалим - палестинската част на града, окупирана и анексирана от Израел през 1967 година. Йорданският крал Абдула Втори отхвърля концепцията за сходна конфедерация и за даването на палестинците на ролята на пазители. Това са " червени линии ", предизвести той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР