Американският пилотиран космически кораб “Крю Драгън – Индевър, който излетя

...
Американският пилотиран космически кораб “Крю Драгън – Индевър, който излетя
Коментари Харесай

Пилотираният космически кораб Крю Драгън е в добро състояние след днешното му изстрелване

Американският пилотиран галактически транспортен съд “Крю Драгън – Индевър ”, който излетя през днешния ден в космоса с четиричленен екипаж, състоящ се от астронавтите на НАСА Стийв Боуен и Уорън Хобърг, астронавта на ОАЕ Султан Ал Неяди и космонавта на Русия Андрей Федяев, е в положително положение и е на път към МКС. На конференцията след изстрелването НАСА оповести, че противоположното преброяване, както и пътешествието към орбита са протекли безпрепятствено, като през миналите дни са били установени единствено два казуса.

За първия проблем към този момент знаете – точно той отсрочи изстрелването на “Крю Драгън – Индевър ”, в началото планувано за 28-ми февруари. Около час преди полета наземното управление стартира да получава информация, че постъпващото количество пирофорна течност (триетилалуминий и триетилбор), нужна за запалването на деветте мотора “Мерлин ”, е незадоволително. Бе взето решение подготовката за задачата да продължи, като държанието на наземните системи се наблюдаваще деликатно. Буквално няколко минути преди старта екипът реши, че е рационално полетът да бъде отсрочен. Възможно е количеството пирофорна течност да е било задоволително. Може би корабът щеше да излети сполучливо, в случай че противоположното преброяване бе продължено. Но когато НАСА изстрелва хора, организацията желае да е сигурна, че всичко ще е безупречно и хората ще се върнат живи на Земята.

По-късно във вторник и в сряда бе извършен подробен разбор на наземните системи и се оказа, че има нечист филтър. Филтърът бе сменен и полетът бе плануван за днешния ден, 2-ри март. Този път нямаше никакви аномални регистрирания на приборите и изстрелването бе осъществено безупречно.

Вторият проблем породи малко след достигането на орбита през днешния ден, когато трябваше да се освободи конусът на галактическия транспортен съд – там са системите, нужни за скачването с Международната галактическа станция. “Крю Драгън ” има общо 12 куки, които са нужни за стиковката с МКС, а шест от тях придържат конуса в сгънато състояние по време на изстрелването. Всяка от тези куки има по три ключалки, общо 36. Екипът откри, че моторът на една от тези ключалки не предава правилни данни. Поради това бе взето решение да се разчита на авариен мотор.

Всичко сработи съвършено – куките успяваха да се освободят и конусът бе разпрострат. Екипът е убеден, че става въпрос за проблем единствено с една от ключалките. Данните могат да бъдат пренебрегнати. Няма да съставлява проблем за идната шестмесечна експедиция.

Пристигането на “Крю Драгън ” на Международната галактическа станция е планувано за 3-ти март в 08:11 ч. българско време, когато новият галактически транспортен съд ще се скачи с модула “Хармъни ”, част от американския сегмент.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР