Американският министър на отбраната Марк Еспър отправи остри критики към

...
Американският министър на отбраната Марк Еспър отправи остри критики към
Коментари Харесай

Военният министър на САЩ разкритикува остро турското нахлуване в Сирия

Американският министър на защитата Марк Еспър насочи остри рецензии към Турция поради военното й навлизане в Сирия и офанзивата й против сирийските кюрдски сили, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В тирада пред Германския фонд " Маршал ", Еспър сподели, че " неоправданото " турско навлизане в Сирия слага под опасност триумфите, реализирани там през последните години от предвожданата от Съединени американски щати коалиция и от съюзените с нея сирийски кюрдски сили в борбата против групировката " Ислямска страна ".

Турция, сподели той, " върви в неправилната посока " и се сближава с Русия. " Турция ни сложи всички нас в ужасна обстановка ", акцентира Еспър и добави, че Анкара би трябвало още веднъж да стане " виновен съдружник ", какъвто е била в предишното.

Очаква се Еспър да се срещне с турския боен министър Хулуси Акар на срещата на министрите на защитата на страните от НАТО в Брюксел по-късно през днешния ден. При предходни диалози шефът на Пентагона и други американски водачи не съумяха да убедят Турция да не нахлува в Сирия и да нападна сирийските кюрдски бойци, които Анкара счита за терористи.

Визитата на Еспър в Брюксел за натовската среща и речта му там са финален стадий от 6-дневната му обиколка, включваща първото му посещаване като министър в двете основни военни зони, където са ситуирани американски бойци - Ирак и Афганистан. Той прекара няколко дни и в Саудитска Арабия.

В днешната си тирада той също по този начин прикани съдружниците на Съединени американски щати да се причислят към напъните да се помогне на Саудитска Арабия да пази себе си и целия регион на Залива против иранските закани.

Той повтори също познатите предизвестия за възходящите закани от Китай и Русия. Еспър сподели, че Китай се пробва да преформатира света в своя изгода и че употребява мощта си за напън върху стопанските системи и политическите решения на други страни. Другите страни, уточни той, би трябвало " необятно да си отварят очите ", изграждайки връзките си с Китай, и да са нащрек по отношение на милитаризацията на Южнокитайско море от Пекин и продължаващите китайски обири на интелектуална благосъстоятелност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР