Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че САЩ са

...
Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че САЩ са
Коментари Харесай

Лойд Остин: САЩ са готови да защитят балтийските страни, ако се наложи

Американският министър на защитата Лойд Остин съобщи, че Съединени американски щати са подготвени да защитят балтийските страни Естония, Латвия и Литва, в случай че се наложи, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Съединени американски щати остават твърдо ангажирани със свободата и суверенитета на нашите балтийски съдружници ", сподели Остин по време на конференция в Талин, откакто беседва с естонски водачи.

" Оставаме единни с вас, с цел да ви защитим и да предотвратим всяка опасност за общата ни сигурност ", акцентира той.

Остин добави, че Съединени американски щати ще продължат да поддържат " непрекъснато, ротационно " военно наличие в района.

Естонският министър на защитата Хано Певкур от своя страна съобщи, че страната му работи за предотвратяването на вероятно нахлуване от страна на Русия.

" Възпирането тук е основна дума. Ето за какво НАТО създава нови проекти за въздържане в района, които, уповавам се, че бъдат утвърдени от алианса на срещата на върха през юли, която ще се организира във Вилнюс ", добави Певкур.

От 2019 година насам Съединени американски щати разполагат с ротационни групи от към 500 военнослужещи и съоръжение в Литва, а през декември оповестиха, че в Естония ще бъде изпратен взвод артилерийски ракетни системи " Хаймарс ", както и пехотна рота.

От 2017 година насам НАТО разполага с три многонационални батальона във всяка от балтийските страни.

Германия даде обещание, че ще изпрати подкрепления в границите на 10 дни, при положение на опасност от инвазия.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР