Американският милиардер Илон Мъск е отказал да даде достъп на

...
Американският милиардер Илон Мъск е отказал да даде достъп на
Коментари Харесай

NYT: Мъск е отказал да даде достъп на Украйна до Starlink около Крим

Американският милиардер Илон Мъск е отказал да даде достъп на Украйна до мрежата Starlink покрай Крим, написа New York Times.

" Според източници, осведомени със обстановката, Мъск е лимитирал достъпа до Starlink няколко пъти по време на спора. “ В един миг той е отказал искане на украинските военни да включи терминал покрай Крим “, се показва в публикацията на нюйоркския ежедневник.

Според вестника това е повлияло на тактиката на бойното поле.

Мъск, както се показва, има " червени линии ", които не прекрачва, и измежду тях е евентуална офанзива на въоръжените сили на Украйна против Крим благодарение на неговите технологии

Мъск също прекъсна достъпа на украинската войска до някои терминали на Starlink, заради неплащане на 2500 $ (4520 лева) на месец за наем за всяка апаратура.

Генерал Володимир Зеленски (Главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ)) е повдигнал въпросът за Starlink, сателитната интернет технология, основана от компанията на Мъск, SpaceX, са коментирали трима души, осведомени с диалога пред NYT. " Решенията на Украйна на бойното поле зависят от продължаващото потребление на Starlink за връзки ", е декларирал военачалник Залужни и неговата страна желае да обезпечи достъп и да разиска по какъв начин да покрие разноските за услугата.

Генерал Залужни също е попитал дали Съединените щати имат оценка на Мъск, който има обширни бизнес ползи и тъмна политика, на което американски чиновници не са дали отговор, написа американското издания.

" Мъск, който управлява SpaceX, Tesla и Twitter, се трансформира в преобладаващ състезател в космоса, защото непрекъснато натрупва активи в стратегически значимата област на сателитния интернет. Въпреки това, изправен пред малко регулации и контрол, неговият променлив и насочен към личността жанр от ден на ден тревожи военните и политическите водачи по света, като софтуерният милиардер от време на време упражнява властта си по непредвидими способи ".

От 2019 година Мъск изпраща ракети на SpaceX в космоса съвсем всяка седмица, които доставят десетки спътници, с дребен размер в орбита. Сателитите споделят с терминали на Земята, тъй че могат да излъчват високоскоростен интернет до съвсем всяко кътче на планетата. Днес повече от 4500 спътника Starlink са в небето, което съставлява повече от 50 % от всички дейни спътници. Те към този момент са почнали да трансформират цвета на нощното небе, даже преди да отчетат проектите на Мъск да има до 42 000 спътника в орбита през идващите години.

Starlink постоянно е единственият метод за достъп до интернет във военни зони, отдалечени региони и места, наранени от естествени бедствия. Използва се в Украйна за съгласуване на удари с дронове и събиране на разследваща информация. Активисти в Иран и Турция са се пробвали да употребяват услугата като отбрана против държавния надзор. Министерството на защитата на Съединени американски щати е главен клиент на Starlink, до момента в който други военни, като да вземем за пример в Япония, тестват технологията.

Но съвсем цялостният надзор на Мъск върху сателитния интернет провокира паника.

Избухлива персона, предаността на 52-годишния мъж е неразбираема. Въпреки че Мъск е приветстван като талантлив модернист, той самичък може да реши да спре достъпа до интернет на Starlink за клиент или страни и има способността да употребява поверителна информация, която услугата събира. Подобни опасения са засилени, тъй като нито една компания или държавно управление не са се доближили до това, което той е построил.

В Украйна някои страхове се сбъднаха, написа американското издание. Мъск е ограничавал достъпа до Starlink неведнъж по време на войната, са декларирали хора, осведомени със обстановката. В един миг той е отхвърлил настояването на украинската войска да включи Starlink покрай Крим, територията, следена от Русия, което повлия на тактиката на бойното поле. Миналата година той обществено показа " кротичък проект “ за войната, който наподобява съгласуван с съветските ползи.

Понякога Мъск намерено парадира с опциите на Starlink. " Между Tesla, Starlink и Twitter може би имам повече световни стопански данни в действително време “, написа той през април в обществената си мрежа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР