Американският конгрес разреши продажбата на изтребители F-16 за България. Одобрено

...
Американският конгрес разреши продажбата на изтребители F-16 за България. Одобрено
Коментари Харесай

Ще платим ли двойно по-висока цена за изтребителите F-16?

Американският конгрес позволи продажбата на изтребители F-16 за България. Одобрено е изкупуването на повсеместен пакет за осем многоцеливи изтребителя. Одобрената стойност е 2,9 милиарда лева Първоначалната стойност на плана, утвърден от българския парламент, е за 1,8 милиарда лева с Данък добавена стойност.

Впоследствие Народното събрание разреши на преговорния екип да се отклони от наложителните параметри. Сега Министерството на защитата чака цената да бъде в границите на 1,2 милиарда $, или към 2 милиарда лева

„ Това е доста добра пакетна договорка. Максималната цена, която беше оповестена в окончателния контракт, няма да бъде такава и ще бъде относително по-ниска. Това дава опция след това да се закупят спомагателни въоръжения, рационализация и т.н.”, разяснява в „ Тази сутрин” ген. Съби Събев от Атлантическия съвет на България.
Следката за F-16: Изтребителите ще костват към 2 милиарда лева.(ОБЗОР) Американският Конгрес позволи на България да закупи 8 изтребителя
„ Това, което е обещано като оптималната цена, включва това, което ние желаеме, само че и спомагателни неща. Считам, че има опция цената да се понижи, само че в същото време не би трябвало да се минава една граница, оттатък която ще нарушим този пакет, който искаме”, разяснява ген. Събев.

„ Обучението на летци и техници изисква профилиран британски език. Ако те имат добра подготовка, може би ще се отреже малко от това”, добави той.
US посолството:,6 милиарда за F-16 не е крайната цена Тепърва ще има договаряния с присъединяване на българското държавно управление
По думите му колкото по-бързо подпишем контракта, толкоз по-бързо тези модерни самолети ще бъдат доставени. Ако той се ратифицира от Народното събрание до края на месец юли, най-късно през 2022 година ще стартираме да ги получаваме, предвижда ген. Съби Събев.

„ България упорства за разсрочено заплащане, а доколкото ми е известно Съединени американски щати желае авансово заплащане”, посочи още той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР