Американският художник Анди Уорхол е най-изявеният представител на течението поп

...
Американският художник Анди Уорхол е най-изявеният представител на течението поп
Коментари Харесай

10-те най-известни картини на Анди Уорхол

Американският художник Анди Уорхол е най-изявеният представител на течението поп арт. В центъра на творчеството му е общата визия за американската просвета. Той рисува пари, доларови знаци, храна, женски обувки, известни персони и отрязъци от вестници. За него тези предмети въплъщават американските културни полезности.

Анди е роден на 6 август 1928 година в Питсбърг, Пенсилвания. Когато е в трети клас се разболява от болест на нервната система, която провокира неволни придвижвания на крайниците и петна по кожата. С времето той развива меланхолия и боязън от лечебни заведения и лекари. Много болнаво дете, Уорхол остава изолиран в учебно заведение – той прекарва дълго време на легло, като рисува, слуша радио и колекционира фотоси на кинозвезди. Самият той по-късно разказва този интервал от живота си като доста значим за развиването на личността, уменията и желанията му.

Учи рекламен дизайн в Техническия институт „ Карнеги “ в Питсбърг, през днешния ден част от Университета „ Карнеги Мелън “. През 1949 година художникът се мести в Ню Йорк, откъдето стартира сполучливата му кариера като илюстратор в списания и дизайнер на реклами, а по-късно и като художник. Анди Уорхол умира на 22 февруари 1987 след рутинна интервенция на жлъчния мехур.

10. Банан

 10-те най-известни картини на Анди Уорхол

През 60-те години на предишния век Анди Уорхол става управител на американската група The Velvet Underground. Изображението с банана се появява като обложка на техния дебютен албум през 1967 година. „ The Velvet Underground & Nico “ е избран от критиците като „ най-пророческият рок албум, юридически в миналото “ и е класиран на 13-то място в класацията за най-хубавите рок албуми на всички времена. Съответно и бананът на Анди придобива голяма известност и става една от най-разпознаваемите поп-арт картини в света.

9. Мики Маус

 10-те най-известни картини на Анди Уорхол

Уорхол основава поредност, съдържаща портретите на 10 измислени герои от известната просвета. Всички картини от серията са посипани с диамантен прахуляк, от който картините „ светели “ меки, трепкащи отражения. Единият от тези герои е Мики Маус на Disney, който става и най-популярният от поредицата на Анди.

8. Големият Електрически Стол

 10-те най-известни картини на Анди Уорхол

През 1963 година се организират последните две изтезания на електрически стол в щата Ню Йорк. Същата година Анди се снабдява със фотография на празната зала за изтезания. Той я употребява, с цел да сътвори серията „ Смърт и Отчаяние “ – поредност от картини, изобразяващи електрическия стол като метафора на гибелта. „ Големият Електрически Стол “ е най-известното платно от поредицата.

7. Серия „ Цветя “

 10-те най-известни картини на Анди Уорхол

Това е една от общо седемте монументални картини от известната серия „ Цветя “ на Анди Уорхол. Източник на ентусиазъм за художника стават фотоси на модерния фотограф Патриша Коуфилд от 1964 година. По това време изкуството на Анди е концентрирано върху проблемите на консуматорството, известността, гибелта. Серията с цветята е опитът на художника за една по-различна, философска позиция към света. Всички картини от поредицата са изкупени незабавно след появяването им.

6. Кока Кола (3)

 10-те най-известни картини на Анди Уорхол

Емблематичната визия на този обект – бутилката Кока Кола, знак на американското консуматорското общество, развихря въображението на Анди Уорхол. Той основава няколко вариации на известната бутилка. За разлика от другите му картини, които са отпечатани, Кока Кола (3) е рисувана на ръка от художника. Всъщност множеството от най-известните цитати на художника са свързани точно с тази картина.

5. Мао

 10-те най-известни картини на Анди Уорхол

Уорхол стартира да рисува портрети на китайския водач Мао Дзедун през 1972 – годината, в която президентът на Съединени американски щати Ричард Никсън прави първо историческо посещаване в Китай. Анди основава стотици изображения на Мао благодарение на фотография от книгата „ Цитатите на Мао Дзедун “, известна и като „ Червена брошура “ на Мао. Това голямо платно е най-известният портрет от поредицата. Самият създател дефинира картината си като една от най-хубавите му.

4. Автопортрет

 10-те най-известни картини на Анди Уорхол

Картината спада към последната поредност автопортрети, които Уорхол рисува в годината преди гибелта си (1987 г.). Червеният автопортрет е една от петте версии, другите са в зелено, синьо, лилаво, жълто. Изображението на изморения и поостарял художник със странната перука е едно от емблематичните творби на ХХ век.

3. Осем Елвиса

 10-те най-известни картини на Анди Уорхол

Четириметровата картина на 8 идентични застъпващи се облика на Краля на рока – Елвис Пресли в каубойски костюм е неповторимо платно, създадено в доста малко бройки, за разлика от другите произведения на Уорхол. През 2008 година „ Осемте Елвиса “ бе продадена на търг за рекордните 100 милиона $, което подреди Уорхол измежду петимата художници с картини, продадени над психическата граница от 100 милиона. Платното се счита за едно от най-значимите на художника.

2. Консерви чорба „ Кемпбел “

 10-те най-известни картини на Анди Уорхол

Картината се състои от тридесет и две обособени платна – по едно за всяка от 32-те разновидности, предлагани от компанията по това време. Именното това произведение трансформира поп арта в едно от най-големите креативен посоки в Съединени американски щати. Нетехническият жанр и комерсиалният темперамент на картината в началото провокират вълна от отвращение и отрицание към философията на нереалният експресионизъм – преобладаващ жанр в Съединените щати по това време. Последвалият необятен спор за приноса на тази творба към изкуството трансфораха Анди Уорхол в един от най-известните поп арт създатели на всички времена.

1. Мерилин диптих

 10-те най-известни картини на Анди Уорхол

В седмиците след гибелта на секс иконата Мерилин Монро през август 1962 година, Уорхол стартира да основава своя шедьовър, който съдържа 50 облика на Мерилин – всички основани нейна фотография от кино лентата „ Ниагара “ (1953 г.). 25 от фотосите отляво са блестящо оцветени, до момента в който останалите 25 – отдясно са черно-бели с резултат на избледняване. Според критиците контрастът е целеустремено издирван, поради спорния темперамент на звездата. Картината е оповестена за третото най-влиятелно произведение в историята на модерното изкуство.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР