Американският финансов министър Джанет Йелън предупреди, че може да се

...
Коментари Харесай

Джанет Йелън: Лихвите може да се повишат, за да се избегне прегряване

Американският финансов министър Джанет Йелън предизвести, че може да се наложи лихвените проценти да се покачат, с цел да се предотврати прегряване на стопанската система. Коментарите й във вторник доведоха до ликвидация на Уолстрийт, която засегна най-вече софтуерните акции. Бившият шеф на Федералния запас направи изявлението си в подтекста на инфраструктурния проект на администрацията на президента Джо Байдън и плануваните разноски за обществено подкрепяне.

" Може да се наложи лихвените проценти да се покачат ненапълно, с цел да се подсигурява, че нашата стопанска система не прегрява, макар че спомагателните разноски са относително дребни по отношение на размера на стопанската система ", сподели тя на събитие, проведено от сп. The Atlantic.

Първите данни за стопанската система на Очакванията са покачването на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие да е още по-голямо.

Инвеститорите и икономистите дебатират дали трилионите долари спомагателни федерални разноски, съчетани с бързото имунизиране, ще доведат до подтик на инфлацията. Част от помощите за американското население се влагат на фондовата борса и това е една от аргументите за сериозния растеж на пазара, довел до рекордни равнища на показателите.

Управителят на Фед Джером Пауъл счита, че инфлацията ще бъде единствено " преходна ", като централната банка даде обещание да се придържа твърдо към свръхразхлабената си парична политика, до момента в който не бъде реализиран доста по-голям прогрес в икономическото възобновяване, напомня Financial Times. Възможността за повишение на лихвените проценти се разисква от доста вложители след успеха на Джо Байдън на президентските избори в Съединени американски щати, макар че пазарите не престават възхода си.
Натиск върху акциите
Коментарите на Йелън прибавиха спомагателен напън върху акциите на компании със мощен напредък, чиито бъдещи облаги могат да бъдат наранени, когато лихвените проценти станат по-високи. Технологичният показател Nasdaq Composite спадна с 2.8% при започване на търговията и я завърши с намаляване от 1.9%. Бенчмаркът S&P 500 отстъпи във вторник с 0.7%, като денем спадът доближи 1.4%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР