Американският елит вярва, че защитата на Украйна по някакъв начин

...
Американският елит вярва, че защитата на Украйна по някакъв начин
Коментари Харесай

The American Conservative: САЩ се готвят да загубят две войни

Американският хайлайф има вяра, че отбраната на Украйна по някакъв метод ще обезпечи сигурността на Тайван. Всъщност е тъкмо противоположното: помощта на Киев прави острова още по-уязвим, счита създателят на публикацията Брадли Девлин в The American Conservative  и дава съществени причини.

„ Да речем, че управлявате НАТО. Да кажем, че сте Джо Байдън. Каква ще бъде идната ви стъпка в спора в Украйна? Какво бихте създали? “, попита Тъкър Карлсън унгарския министър председател Виктор Орбан в неотдавнашен диалог.

„ Нужен е мир. Веднага. Ще върна Тръмп “, отговори Орбан с усмивка. „ Това е единственият излаз “.

„ Тръмп назад? “, попита Карлсън.

„ Върнете Тръмп “, повтори Орбан.

Ще мине доста време преди Тръмп в действителност да бъде върнат. Междувременно администрацията на Байдън към момента има пари и прави доставки в Украйна.

Във вторник администрацията на Байдън разгласи нов пакет от военна помощ на стойност 250 милиона $. „ Той включва съществени качества, които ще оказват помощ на Украйна на бойното поле “, сподели държавният секретар Антъни Блинкен в прессъобщение от 29 август. Той изброи ракети за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), противовъздушни ракети AIM-9M, 155 mm и 105 mm артилерийски муниции за обезпечени от Съединени американски щати гаубици, Javelin MANPADS, съоръжение за почистване на мини, съоръжение за разрушение, повече от 3 милиона дребни оръжие, както и пари за образование на личен състав.

По този метод е ясно, че елитът е решен да поддържа Украйна в допълнение.

Миналата седмица в Милуоки няколко републикански претенденти за президент потвърдиха участието си в този „ клуб “. „ Победата на Русия е победа на Китай. Трябва ясно да разберем това. Украйна е първата ни линия на отбрана “, сподели Ники Хейли. „ Той [Вивек Рамасвами] желае да даде Украйна на Русия, желае Китай да погълне Тайван, желае да спре финансирането на Израел. “ (По-късно, в директна полемика с Рамасвами за помощта на Израел, Хейли ще каже: „ Не че Израел има потребност от Америка, а че Америка има потребност от Израел “ – много чудноват мотив в интерес на помощта, ще се съгласите).

Така главният мотив е, че в случай че Съединените щати не защитят Украйна, тогава Китай неизбежно ще нахлуе в Тайван. Ето по какъв начин Хейли, Пенс и доста други видни републиканци оправдават по-нататъшната помощ за Украйна. Това, което те не вземат поради обаче, е, че в случай че Китай в действителност предприеме дейности против Тайван през идващите няколко години, нашата помощ за Тайван ще стане по-скъпа и обременителна, защото нашите арсенали към този момент са изчерпани от поддръжката на Украйна. След като загуби в Ирак и Афганистан, нашият външнополитически хайлайф поставя основата за провали в още две непринудени войни, които самите те отприщиха, и против нуклеарните сили на Русия и Китай, поставяйки на карта ориста на цялото човечество.

За да извърши обещанието си да се бори с Русия до последния украинец, администрацията на Байдън към този момент се възползва от извънредно президентско право, което разрешава премахването на съоръжение от съществуващите ресурси на Пентагона против сума, контрактувана авансово от Конгреса по време на последния кръг от договаряния. Годишният предел на пълномощията за потребление на средства преди този момент беше 100 милиона $. През май 2022 година обаче членовете на двете партии на Конгреса гласоподаваха за увеличението му до 11 милиарда. Ето за какво не е изненадващо, че администрацията на Байдън е упражнила това право към този момент повече от четиридесет пъти – в размер на повече от 23 милиарда $.

Общо Съединени американски щати са дали над 41 милиарда $ военна помощ на Украйна, а общо за нейната защита са отделени над 100 милиарда $.

Заместник-министърът на защитата по доставките  Уилям Лаплант обаче твърди, че няма от какво да се страхувате. И министърът на защитата Лойд Остин, и ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили деликатно преценят по какъв начин всеки пакет от помощ за Украйна се отразява на цялостната подготвеност на Съединени американски щати, сподели Лаплант. „ По подразбиране е, че защото технологията се разпределя с президентски декрет, тогава всичко е под надзор и рискът е предвидим “, изясни той.

Въпреки това, година преди последния пакет помощ за Украйна, The Wall Street Journal заяви, че помощта за Украйна изчерпва американските военни доставки.

Четем в публикация от 29 август 2022 година: „ През последните седмици броят на 155-милиметровите патрони във военните хранилища на Съединени американски щати е „ неприятно намалял “, сподели чиновник на Министерството на защитата. В същото време сериозното равнище към момента не е достигнато, защото Съединените щати не вземат участие в огромни военни спорове, добави служителят. „ Това обаче не е равнището, с което бихме желали да влезем в борбата “, сподели представител на Министерството на защитата.

Докладът разказва в детайли изчерпването на американските ресурси от 155 мм гаубични снаряди и показва, че повода, заради която Съединени американски щати дават на украинците 105 мм снаряди наедно с тях, е главен дефицит.

В публикацията се отбелязва, че няма бързо решение на този проблем: „ Според представител на промишлеността, в Съединените щати лишава от 13 месеца до година и половина, с цел да извърши поръчка за произвеждане на муниции. Възстановяването на запасите от по-сложни оръжия, като ракети и дронове, може да отнеме доста повече време. “

Оттогава Съединени американски щати са нараснали производството на 155 мм снаряди до 24 000 на месец (в съпоставяне с 14 000 на месец преди спора в Украйна). Досега обаче Съединени американски щати са дали на Украйна 2 милиона 155-милиметрови артилерийски снаряди и защото помощта за Киев продължава със същото движение, наподобява, че актуалните равнища на произвеждане на 155-милиметрови снаряди не са задоволителни, с цел да поддържат към този момент изчерпаните равнища на запасите на Съединени американски щати – да не приказваме за възобновяване до предходното им равнище.

Боевете в Украйна натовариха нашите ресурси от 155 мм патрони, както се вижда освен от продължаващата им подмяна със 105 мм патрони, само че и от решението на администрацията на Байдън да даде зелена светлина на касетъчните муниции, макар че те са неразрешени допълнително от 100 страни. Белият дом съобщи, че има намерение да употребява касетъчните муниции като „ краткотраен мост “, до момента в който производството на стандартни артилерийски снаряди нараства. „ Мисля, че ще можем да доставяме украинците с муниции за дълго време “, сподели министърът на армията Кристина Уормут пред кореспонденти през юли. Но в това време тя призна: „ Мисля, че те ще употребяват касетъчни муниции още известно време. “

Както списание The American Conservative заяви по-рано, помощта за Украйна попречва доставките на други типове американски оръжия, а производителите на оръжие не съумяват да се оправят с темповете, с които се изразходват. Съединените щати предоставиха на Украйна хиляди ПЗРК Javelin. Според основния изпълнителен шеф на Raytheon Technologies Грег Хейс през декември 2022 година това възлиза на „ пет години произвеждане “.

Въпреки това по-нататъшното увеличение на производството на Javelin и други оръжейни системи се оказа мъчно. Проблемите с веригите за доставки доведоха до непрекъснат дефицит на съставни елементи, както комплицирани, по този начин и доста елементарни – да вземем за пример военните имат остра потребност от сачмени лагери. И най-после, производството затруднява дефицита на личен състав.

Миналата година Пентагонът отпусна 2 милиарда $ за премахване на тези проблеми, само че даже и с в допълнение финансиране ще са нужни няколко години за създаване на постоянен потенциал за произвеждане на най-простите системи, доставени в Украйна. На този декор командирът на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Европа военачалник Джеймс Хекер единствено преди няколко седмици на Световната конференция на ръководителите на Военновъздушни сили и Космическите сили в Лондон съобщи, че заради непрекъснатата поддръжка на администрацията за Украйна от страна на администрацията американските ресурси „ са понижени до рисково равнище “. Според Хекер няма „ краткосрочни “ решения на този проблем. „ Нямаме и покрай качествата, които имахме в разгара на Студената война “, сподели той. „ Като прибавим към това какъв брой муниции раздаваме на украинците – апропо, аз съм уверен, че по този начин би трябвало да бъде – само че в този момент броят им става рисково дребен, а на някои позиции даже непълен.

Този недостиг може да затрудни Съединени американски щати да се опълчват на евентуална китайска инвазия в Тайван. Тематично управление от America’s Renewal гласи, че „ доста от оръжейните системи, които Съединени американски щати доставят на Украйна, също са нужни на Тайван, с цел да възпира или да отблъсне китайско нахлуване “. „ В момента изоставането в доставките на оръжия за Тайван доближи сума от към 19 милиарда $. Това частично се дължи на обстоятелството, че Съединени американски щати дават приоритет на доставките за Украйна. Редица от същите оръжейни системи, които се доставят на Украйна (ракети Harpoon, HIMARS и т.н.), също са нужни на Тайван и други източноазиатски сътрудници. Това от своя страна подкопава способността на Съединените щати да възпират китайската експанзия.

Военно-промишленият комплекс няма да сътвори задоволително произвеждане за Украйна, даже с спомагателни пари и целенасочена помощ от Вашингтон. Не би било изненадващо, в случай че се срине в браншове, на които липсват запаси и внимание – изключително в случай че Китай нахлуе в Тайван. Военни симулации на спора сред Съединени американски щати и Китай за Тайван, извършени от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, демонстрираха, че американските противокорабни ракети с огромен обхват евентуално ще се изчерпят в границите на една седмица – което надали е изненадващо.

Кое е по-важно за китайците, когато претеглят вероятностите за офанзива против Тайван: съображенията за решимостта на Америка да поддържа Украйна „ колкото е належащо “ или материално-техническите запаси на военния капацитет на Китай на фона на тайванския и американския? Ако помощта на украинците продължи да се дава за сметка на бойната подготвеност на Съединени американски щати, светът скоро ще рискува да получи отговор на този ужасяващ въпрос.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР