Американският долар е световната резервна валута вече повече от 70

...
Американският долар е световната резервна валута вече повече от 70
Коментари Харесай

Защо хегемонията на щатският долар ще продължи

Американският $ е международната аварийна валута към този момент повече от 70 години и има редица фактори, които допускат, че хегемонията му ще продължи в обозримо бъдеще.

Икономиката на Съединени американски щати към момента е най-голямата в света. На американската стопанска система се пада над една четвърт от международния Брутният вътрешен продукт и тя е най-отвореният и ликвиден финансов пазар в света. Това прави $ най-привлекателната валута за вложителите и централните банки по света.

Щатският $ е желаната валута

Над 80% от интернационалната търговия е деноминирана в долари и ситуацията надали скоро ще се промени. Това е по този начин, тъй като доларът се счита за постоянна и надеждна валута и е необятно признат от бизнеса и държавните управления по света.

Зелените пари са желаната валута и в бранша на интернационалния дълг. Повече от половината от международния дълг е деноминиран в долари и това също надали ще се промени скоро. Това е по този начин, тъй като доларът се счита за сигурна валута и е необятно признат от вложители и кредитори по целия свят.

Освен това щатският $ е най-широко употребяваната валута в интернационалните финанси. Това е по този начин, тъй като щатският $ се счита за постоянна и надеждна валута и се приема необятно от банките и финансовите институции по света.

Предизвикателства пред $

Разбира се, хегемонията на щатския $ се сблъсква с някои провокации. Възходът на Китай е една от най-големите закани за господството на $.

Китай е втората по величина стопанска система в света и бързо се трансформира в главен състезател в международната финансова система. Въпреки това страната към момента има да извърви дълъг път, преди да успее да оспори позицията на щатския $ като международна аварийна валута.

Друго предизвикателство пред хегемонията на щатския $ е възходът на цифровите валути. Биткойн и другите криптовалути към момента не са толкоз необятно признати от бизнеса и държавните управления по света, само че те биха могли да съставляват дълготрайна опасност за господството на $.

Като цяло хегемонията на щатския $ евентуално ще продължи в обозримо бъдеще. Въпреки това има някои провокации пред господството му, които биха могли да се появят през идващите години.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР