Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че САЩ ще подкрепят

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че САЩ ще подкрепят
Коментари Харесай

САЩ изразиха подкрепа за Естония и Финландия в разследването за повредата на балтийския газопровод

Американският държавен секретар Антъни Блинкен съобщи, че Съединени американски щати ще поддържат Финландия и Естония в следствието на повредата на подводен газопровод и телекомуникационен кабел в Балтийско море, съобщи Ройтерс.

" Подкрепяме нашите съдружници от НАТО Естония и Финландия в следствието на повредата на дълбоководната инфраструктура в Балтийско море. Подкрепяме и следствието им за изясняване на аргументите ", написа в Блинкен в обществената мрежа " Екс ".

Във вторник беше доказано, че газопроводът " Балтикконектор " и телекомуникационен кабел са били развалени, откакто по време на стихия в неделя вечерта единият от двата оператора на тръбопровода – финландската компания " Газгрид ", откри намаление на налягането и вероятен теч.

В Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че в случай че се потвърди, че в тази ситуация става дума за преднамерно посегагелство, на това ще бъде даден общ и деятелен отговор от съдружниците в алианса.

" Съюзниците показаха безапелационна взаимност с Естония и Финландия, които работят за определяне на обстоятелствата. НАТО и съдружниците сега си обменят сведения, с цел да подкрепят напъните на двете страни ", сподели норвежецът пред кореспонденти след двудневно съвещание в Брюксел на министрите на защитата на страните от Северноатлантическия пакт, на което те разискаха случая.

Той добави, че подводната инфраструктура е " извънредно уязвима ".

" Говорим за хиляди километри кабели и тръби. Разбира се, няма по какъв начин да имаме непрекъснато военно наличие на всички места по тях ", сподели Столтенберг.

Финландия се причисли към алианса през април, а Естония през 2004 година

По-рано през днешния ден финландското разузнаване не изключи в повреждането на инфраструктурата да е забъркан " държавен фактор ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР