Американският държавен секретар Антъни Блинкен за първи път участва в

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкен за първи път участва в
Коментари Харесай

Антъни Блинкен в Брюксел: САЩ ще наложат санкции, ако „Северен поток-2“ продължи да се строи

Американският държавен секретар Антъни Блинкен за първи път взе участие в срещата на външните министри на НАТО. В Брюксел Блинкен обясни позицията на Вашингтон за „ Северен поток 2 “ - газопровода, който би трябвало да доставя съветски газ до Германия през Балтийско море.

„ Президентът Байдън е пределно явен, че „ Северен поток 2 “ е неприятна концепция. Подчертах пред външния министър Маас и разясних, че фирмите, участващи в построяването на газопровода рискуват да са обект на наказания. Тръбата разделя Европа, излага Украйна и Централна Европа на съветски операции и намеси. Тя е срещу личните енергийни цели за сигурност на Европа. Ще продължим да следим активността по завършването на газопровода. И в случай че тези действия не престават, ще наложим съответните наказания “, сподели американският държавен секретар.

В Брюксел Антъни Билнкен се срещна и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Сделката сред Русия и Турция за покупката на съветските противоракетни системи С-400 -->, е декларирал Чавушоглу пред Блинкен и добавил, че съдружниците от пакта имат потребност от пътна карта, по която да разискват разликите си.

Отношенията сред Анкара и Вашингтон са в една от най-ниските си точки и една от аргументите е точно договорката за съветската противоракетна система С-400, поради която беше замразено присъединяване на Турция в програмата за американските изтребители Ф-35.

На срещата сред Блинкън и Чавушоглу е разисквана и тематиката за отдръпването на Турция от Истанбулската спогодба, както и мирните договаряния за Афганистан, които би трябвало да се проведат в Истанбул идващия месец
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР