Американският държавен секретар Антъни Блинкен смята за неприемливо решението на

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкен смята за неприемливо решението на
Коментари Харесай

Блинкен: Решението на Русия да не удължава сделката за износ на украинско зърно е неприемливо

Американският държавен секретар Антъни Блинкен счита за недопустимо решението на Русия да не удължава договорката за експорт на украинско зърно и съобщи, че това ще докара до нарастване на цените на питателните артикули, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Изборът на Москва да си послужи с храната като с оръжие ще усложни доставките на храни до места, където хората имат отчайващо потребност от тях и ще докара до нарастване на цените, акцентира Блинкен.

Срокът на деяние на черноморската зърнена договорка изтече през днешния ден. Русия, която на няколко пъти се съгласяваше за удължение на съглашението от юли 2022 година, уточни, че частта от договорката, отнасяща се до Русия - премахването на пречките пред агроизноса - не е изпълнена.

Москва обърна внимание и на обстоятелството, че въпреки споразуменията да са били предопределени за изпращане на храни в най-бедните страни, по-голямата част от зърното от Украйна е отишло в развитите западни страни, припомня организацията. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че Русия е подготвена да се върне към съглашението, само че единствено когато частта, отнасяща се до Москва, бъде изпълнена.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР