Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна с най-високопоставения китайски

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна с най-високопоставения китайски
Коментари Харесай

Антъни Блинкън се срещна с китайския си колега на втория ден от визитата си в Пекин

Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна с най-високопоставения китайски посланик Ван И при започване на втория ден от визитата си в Китай, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Блинкън и Ван се ръкуваха пред знамената на Съединени американски щати и Китай в държавната резиденция " Дяоюйтай " в западната част на Пекин, преди да влязат в заседателната зала, придружавани от своите делегации.

Все още не е ясно дали през днешния ден Блинкън ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин. Според източник на Ройтерс такава намира се чака, само че към този момент не е доказана от американския Държавен департамент.
В първия ден от визитата си Блинкън организира " прям " и " градивен " диалог с китайския си сътрудник Цин Ган. Срещата сред двамата водещи дипломати е траяла над седем часа и половина и те са разискали тематики като Тайван, човешките права и прекъсването на потока от Китай към Съединени американски щати на субстанции, употребявани за производството на фентанил.
Двете страни са изразили предпочитание да стабилизират двустранните връзки, макар " дълбоките " разлики, както се изрази един американски представител.

Освен това е било контрактувано Цин да посети Вашингтон, въпреки че към този момент няма оповестена публична дата.
" Въпреки слабите упования за какъвто и да е пробив по време на визитата на Блинкън в Пекин, към момента има вяра, че двете страни могат да запазят " долната граница " в връзките си ", се споделя в оповестена през днешния ден публицистична публикация на китайския в. " Глобъл таймс ".

Американски длъжностни лица нощес са декларирали пред публицисти, че нямат илюзията, че въпросите ще бъдат решени с няколко срещи, само че започването на диалози единствено по себе си е достижение.

" Това ще е развой на непрекъсната дипломация ", е споделил почитан представител на американския Държавен департамент, поискал анонимност.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР