Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова след края на войната

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова след края на войната
Коментари Харесай

САЩ контра на Израел: Иска след войната палестинците да имат правителство на единството

Американският държавен секретар Антъни Блинкън прикани след края на войната да бъде формирано единно и ръководено от палестинци държавно управление на Газа и Западния бряг, като стъпка към палестинска държавност.

Това виждане задълбочава разликите сред Съединени американски щати и техния съдружник Израел по въпроса по какъв начин би трябвало да наподобява бъдещето на палестинските територии, щом израелската интервенция против " Хамас " завърши, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Изложената от първия посланик на Вашингтон визия за бъдещето на Газа би трябвало да послужи и като възпиращ фактор за следвоенните сюжети, стартирани от представители на крайнодясното израелско държавно управление и неговите последователи. Изглежда думите на премиера Бенямин Нетаняху от понеделник, че израелската войска евентуално ще резервира контрола над сигурността в Газа " за неустановен интервал ", са изострили опасенията на Съединени американски щати, отбелязва Асошиейтед прес.

Всяко желание за следвоенното ръководство на Газа " би трябвало да включва ръководено от палестинците държавно управление и Газа и Западният бряг да бъдат обединени под властта на Палестинската автономност ", сподели Блинкън пред кореспонденти в Япония.

Той и първите дипломати на останалите страни от групата на седемте най-развити стопански системи (Г-7) се събраха в Токио за среща, чийто главен предмет беше нападението на " Хамас " на 7 октомври против Израел и облекчаването на страданията на 2,3 милиона палестици, блокирани в Газа от продължаващата към този момент месец израелска атака и обсада против анклава.

Блинкън удостовери мнението на държавното управление " Байдън " против всякакво трайно връщане на израелския надзор над Газа, както и против предложение - стартирано в политически отчет на израелското министерство на разузнаването - за изтласкване на палестинските поданици на Газа към прилежащ Египет.

" Бяхме пределно ясни по въпроса за повторната окупация, тъкмо както бяхме предлено ясни, че сме срещу всякакво разселване на палестинското население ", сподели Блинкън. " Както сме заявявали и преди, що се отнася до Газа и Западния бряг, а в последна сметка и до палестинската страна, е нужно да бъде формирано държавно управление на (палестинското) единение. "

Изказването на дипломата ясно очерта въпросите, по които държавното управление на Нетаняху и най-важният му съдружник имат разлики, що се отнася до метода, по който Израел води войната и следвоенните връзки с палестинците.

Съединени американски щати и Израел са единни в мнението си, че придвижването " Хамас " не може повече да ръководи Газа. Но в нито едно от предложенията си за следвоенното устройство на Газа израелските публични представители не са споменавали сформирането на без значение палестинско ръководство като надеждна алтернатива.

В момента Палестинската автономност управлява полуавтономните региони на окупирания от Израел Западен бряг. Макар и интернационално приет, палестинският президент Махмуд Абас е надълбоко непопулярна персона измежду палестинците на Западния бряг, отбелязва Асошиейтед прес. Нетаняху дълго време определяше Абас и Палестинската автономност като прекомерно некомпетентни, с цел да бъдат благонадежден сътрудник на Израел в напъните за реализиране на мир.

Междувременно десетки конгресмени от Демократическата партия изпратиха писмо до президента на Съединени американски щати Джо Байдън, в което го приканват да вземе ограничения за отбрана на палестинците на американска земя, на фона на нестихващите боеве сред израелските сили и бойците на " Хамас " в град Газа и на бягството на хиляди хора поради все по-тежката филантропична конюнктура там.

В апела си до Белия дом демократите желаят държавното управление да вкара краткотрайни механизми за протекция, които да не разрешават палестински имигранти да бъдат връщани в страни,пострадали от естествени бедствия и военни спорове. Като аргумент в поддръжка на настояването си конгресмените акцентират растящия брой на жертвите в Газа, изключително измежду децата, в резултат на войната сред Израел и " Хамас " и неналичието на вода и храна.

" Предвид нестихващия въоръжен спор палестинците, които към този момент са в Съединени американски щати, не би трябвало да бъдат връщани наложително в палестинските територии, в сходство със декларирания от президента Байдън ангажимент към отбрана на мирното палестинско население ", пишат законодателите в писмото, чийто текст беше възложен на Асошиейтед прес, преди да бъде оповестен.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР