Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова след края на войната

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова след края на войната
Коментари Харесай

САЩ натиска Израел да позволи палестински кабинет след края на конфликта

Американският държавен секретар Антъни Блинкън прикани след края на войната да бъде формирано единно и ръководено от палестинци държавно управление на Газа и Западния бряг, като стъпка към палестинска държавност.

Това виждане задълбочава разликите сред Съединени американски щати и техния съдружник Израел по въпроса по какъв начин би трябвало да наподобява бъдещето на палестинските територии, щом израелската интервенция против " Хамас " завърши, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Изложената от първия посланик на Вашингтон визия за бъдещето на Газа би трябвало да послужи и като възпиращ фактор за следвоенните сюжети, стартирани от представители на крайнодясното израелско държавно управление и неговите последователи. Изглежда думите на премиера Бенямин Нетаняху от понеделник, че израелската войска евентуално ще резервира контрола над сигурността в Газа " за неустановен интервал ", са изострили опасенията на Съединени американски щати, отбелязва Асошиейтед прес.

Всяко желание за следвоенното ръководство на Газа " би трябвало да включва ръководено от палестинците държавно управление и Газа и Западният бряг да бъдат обединени под властта на Палестинската автономност ", сподели Блинкън пред кореспонденти в Япония.

Той и първите дипломати на останалите страни от групата на седемте най-развити стопански системи (Г-7) се събраха в Токио за среща, чийто главен предмет беше нападението на " Хамас " на 7 октомври против Израел и облекчаването на страданията на 2,3 милиона палестици, блокирани в Газа от продължаващата към този момент месец израелска атака и обсада против анклава.

Блинкън удостовери мнението на държавното управление " Байдън " против всякакво трайно връщане на израелския надзор над Газа, както и против предложение - стартирано в политически отчет на израелското министерство на разузнаването - за изтласкване на палестинските поданици на Газа към прилежащ Египет.

" Бяхме пределно ясни по въпроса за повторната окупация, тъкмо както бяхме предлено ясни, че сме срещу всякакво разселване на палестинското население ", сподели Блинкън. " Както сме заявявали и преди, що се отнася до Газа и Западния бряг, а в последна сметка и до палестинската страна, е нужно да бъде формирано държавно управление на (палестинското) единение. "

Изказването на дипломата ясно очерта въпросите, по които държавното управление на Нетаняху и най-важният му съдружник имат разлики, що се отнася до метода, по който Израел води войната и следвоенните връзки с палестинците.

Съединени американски щати и Израел са единни в мнението си, че придвижването " Хамас " не може повече да ръководи Газа. Но в нито едно от предложенията си за следвоенното устройство на Газа израелските публични представители не са споменавали сформирането на без значение палестинско ръководство като надеждна алтернатива.

В момента Палестинската автономност управлява полуавтономните региони на окупирания от Израел Западен бряг. Макар и интернационално приет, палестинският президент Махмуд Абас е надълбоко непопулярна персона измежду палестинците на Западния бряг, отбелязва Асошиейтед прес. Нетаняху дълго време определяше Абас и Палестинската автономност като прекомерно некомпетентни, с цел да бъдат благонадежден сътрудник на Израел в напъните за реализиране на мир.

Междувременно десетки конгресмени от Демократическата партия изпратиха писмо до президента на Съединени американски щати Джо Байдън, в което го приканват да вземе ограничения за отбрана на палестинците на американска земя, на фона на нестихващите боеве сред израелските сили и бойците на " Хамас " в град Газа и на бягството на хиляди хора поради все по-тежката филантропична конюнктура там.

В апела си до Белия дом демократите желаят държавното управление да вкара краткотрайни механизми за протекция, които да не разрешават палестински имигранти да бъдат връщани в страни,пострадали от естествени бедствия и военни спорове. Като аргумент в поддръжка на настояването си конгресмените акцентират растящия брой на жертвите в Газа, изключително измежду децата, в резултат на войната сред Израел и " Хамас " и неналичието на вода и храна.

" Предвид нестихващия въоръжен спор палестинците, които към този момент са в Съединени американски щати, не би трябвало да бъдат връщани наложително в палестинските територии, в сходство със декларирания от президента Байдън ангажимент към отбрана на мирното палестинско население ", пишат законодателите в писмото, чийто текст беше възложен на Асошиейтед прес, преди да бъде оповестен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР