Американският държавен секретар Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей
Коментари Харесай

Блинкън и Лавров пак говориха по телефона, Байдън с изявление по казуса Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и съветският външен министър Сергей Лавров още веднъж са говорили по телефона за украинската рецесия, оповестяват от Държавния департамент, като допълват, че двамата първи дипломати са се разбрали да поддържат контакт.

Според изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати Блинкън е декларирал, че Вашингтон желае да види проверимо евакуиране на съветските военни сили по границата с Украйна, с цел да се даде опция за спокойно разрешаване на рецесията.

В телефонния диалог сред двамата Блинкън е " подчертал нуждата да се види проверимо, надеждно и значимо деескалиране ", се споделя в изказването на Държавния департамент.

" Въпреки че по-нататъшната съветска експанзия против Украйна ще докара до бърз, недопечен и обединен трансатлантически отговор, ние оставаме ангажирани с дипломатическия път и имаме вяра, че остава опция за спокойно разрешаване на рецесията ", е била позицията на Блинкен пред Лавров, съгласно изказването, представено от Агенция Франс Прес..

От съветското външно министерство оповестяват, че Сергей Лавров е декларирал, че нападателната изразителност е неприемлива и е нужно двете страни да продължат да работят дружно и да има прагматичен разговор по всички проблеми, посочени от Русия.

Тази вечер президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще направи изказване по отношение на напрежението в Украйна, откакто Русия разгласи, че изтегля част от войските, ситуирани по границите със прилежащата си страна.

В изказване на Белия дом се споделя, че Байдън ще приказва в 20:30 GMT (22:30 ч. българско време), с цел да " удостовери, че Съединените щати остават отворени за дипломация на високо ниво в тясна съгласуваност с нашите съдружници ".

" Съединените щати не престават да имат вяра, че дипломацията и деескалацията са най-хубавият път за прогрес, само че са готови за всеки сюжет ", се добавя в известието.

По-рано през днешния ден Байдън и френският президент Еманюел Макрон, които са разговаряли по телефона, са били единомислещи, че са нужни доказателства, че Русия е почнала евакуиране на силите си от украинската граница, оповестиха от Елисейския замък.

По време на телефонния диалог, траял към час, двамата водачи са подчертали също по този начин значимостта да останат " съвършено координирани " в политиката по отношение на Русия и президента Владимир Путин, прибавиха от Елисейския замък.

При първото оповестено евакуиране на над 100 000 военнослужещи, които Русия е събрала към украинската граница, Министерството на защитата в Москва заяви, че някои бойци и техника се връщат в базите си след края на плануваните учения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР