Американските здравни власти ще приложат нов подход в изследването на

...
Американските здравни власти ще приложат нов подход в изследването на
Коментари Харесай

Заради тромбите: Ще изследват технологията на аденовирусните ваксини, а не самите препарати

Американските здравни управляващи ще приложат нов метод в проучването на препаратите за ковид, с цел да се опитат да обяснят необикновените тромби, за които се счита, че може да са породени от имунизациите. Вместо да се концентрират върху съответните търговски препарати, учените ще прегледат самата технология на аденовирусните ваксини, оповестява Ройтерс.

До момента след имунизиране с препаратите на „ АстраЗенека “ и „ Янсен “ са регистрирани случаи на необикновени тромбози и ниски равнища на тромбоцитите в кръвта на някои пациенти. Макар да няма безапелационна връзка, научната общественост счита, че става въпрос за извънредно необичаен имунен отговор към имунизацията.

При „ АстраЗенека “ са регистрирани 169 случая на необичаен тип мозъчна тромбоза, придружена от понижен брой червени кръвни кафези при сложени 34 млн. ваксини.

При „ Янсен “ са регистрирани шест такива случая при близо 7 млн. сложени ваксини.

Какво ще се изследва?

Учените се пробват да открият механизма, който би обяснил образуването на кръвните съсиреци. Като водеща се обрисува хипотезата, че имунизациите провокират необичаен имунен отговор, който би могъл да е обвързван с вирусните вектори, разяснява представител на американската Агенция по храните и медикаментите.

И двете ваксини са основани на относително нова технология, която употребява аденовируси.

Аденовирусите предизвикват настинки, само че тези са модифицирани по подобен метод, че да са допустимо най-безопасни. Вирусите се употребяват като вектор, който да придвижи указания до клетките ни и да стартира производството на протеините от обвивката на ковид. Така имунната система се приготвя.

Специалистите ще изследват данни от клиничните изпитвания на няколко аденовирусни ваксини, измежду които и тази на „ Джонсън енд Джонсън “ за ебола.

Учените показват, че нито една от познатите ни досега аденовирусни ваксини не се ползва в толкоз огромни мащаби като тези ковид, което може да изясни за какво в предишното не са регистрирани сходни тромбози.

Другите ваксини

Препаратите на „ Пфайзер “ и „ Модерна “ употребяват напълно друга технология за предизвикателство на имунен отговор към ковид, което може да изясни за какво при тях не са следени тромбози.

Приликите сред имунизациите на „ АстраЗенека “ и „ Джонсън енд Джонсън “ са доста огромни. „ Сходните произшествия с тромбози и при двете ваксини сочат към определящ механизъм “, счита Дани Олтман, учител по имунология в „ Импириъл колидж Лондон “.

Друга аденовирусна ваксина е съветската „ Спутник “. Не единствено това – тя съдържа в себе си два аденовируса, единият от които се употребява и в препарата на „ Джонсън енд Джонсън “.

Друга аденовирусна векторна ваксина е тази на китайската „ КанСино Байълоджикал “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР