Американските военни са приключили изтеглянето си от Афганистан, с което

...
Американските военни са приключили изтеглянето си от Афганистан, с което
Коментари Харесай

САЩ се изтеглиха от Афганистан

Американските военни са завършили изтеглянето си от Афганистан, с което се слага завършек на 20-годишната война на Съединени американски щати в страната.

Изтеглянето завърши с всеобща интервенция по евакуация на американци и афганистанци, помогнали на съдружните сили по време на войната. Според Пентагона от летището в Кабул са били евакуирани над 123 хиляди души.

Процесът беше белязан от атентат, при който починаха десетки афганистанци и 13 американски военни. Атентатът, за който пое отговорност групировката " Ислямска страна ", увеличи степента на тревога и докара до ускорение на евакуациите. Инцидентът също сподели и вероятните трудности пред талибаните, под чийто надзор попадна страната.

Краят на изтеглянето се случи преди поставения от американския президент Джо Байдън период от 31 август. С него беше завършена най-дългата водена от Съединените щати война, при която починаха над 2400 американски военнослужещи.

В изказване Байдън уточни, че военните единомислещо са предложили привършване на евакуацията в период. Според Белия дом Байдън ще приказва за края на войната в Афганистан в телевизионно послание, което е планувано за 20:30 ч. българско време.

Войната на Съединени американски щати в Афганистан стартира малко след атентатите от 11 септември 2001 година и докара до свалянето на талибаните от власт. Завръщането на талибаните преди към две седмици аргументи всеобщо овакантяване на страната от тези, които се тормозят, че следва въвеждане на недопечен режим.

В понеделник Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция, които изисква талибаните да изпълнят уговорката си да разрешат напускането на страната на тези, които не желаят да останат, както и да позволен Организация на обединените нации и други организации.

Междувременно от Пентагона проверяват американски ракетен удар по групировката " Ислямска страна " в Кабул, при който се твърди, че са убити 10 цивилни, в това число и деца. Военните споделят, че ударът е бил по автомобил бомба, който е представлявал " непосредствена " опасност за летището в Кабул и признават, че има цивилни потърпевши, само че към този момент няма публична информация.

Ударът с безпилотен аероплан беше вторият по рода си в отговор на атентата в региона на летището в Кабул предишния четвъртък.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР