Американските военни части ще останат в Афганистан няколко месеца повече,

...
Американските военни части ще останат в Афганистан няколко месеца повече,
Коментари Харесай

САЩ се изтеглят от Афганистан, очаква се Байдън да избере датата 11 септември

Американските военни елементи ще останат в Афганистан няколко месеца повече, в сравнение с администрацията на Доналд Тръмп беше договорила с талибаните.

Очаква се вместо на първи май това да стане на 11 септември - 20-та годишнина от атентата против Кулите близнаци. Джо Байдън би трябвало да разгласи решението си по-късно през днешния ден.

" Моята администрация изрично поддържа дипломатичeските старания за слагане завършек на тази 20-годишна война. Оставаме отдадени на идеята си да не допуснем Афганистан да се трансформира в миналото още веднъж в база за терористични офанзиви против Съединените щати и нашите сътрудници ".

Така през февруари Джо Байдън разяснява тематиката за изтеглянето на американските военни елементи от Афганистан. Предишната администрация беше постигнала съглашение с талибаните на 1 май контингентът от 2500 души да бъде изтеглен. През миналите седмици обаче Байдън няколко пъти загатна, че срокът за напускането на американските военни ще бъде продължен. Очаква се това да стане на знаковата за Съединените щати дата 11 септември, само че окончателното решение ще разгласи президентът Байдън по-късно през днешния ден.

" Президентът е пореден в своята позиция, че военният метод не е решение на Афганистанския въпрос. Нашето наличие там продължава прекомерно дълго. Той има вяра, че единственият верен метод е договарянето на мир. Както знаете, договарянията с талибаните се възобновяват тази седмица ", съобщи представителят на Белия дом Джен Псаки.

От Белия дом акцентират, че всички дейности на Вашингтон са координирани със съдружниците от НАТО. На този декор - в Брюксел държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и министърът на защитата Лойд Остин ще беседват през днешния ден с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Акцентите ще са Афганистан и обстановката в Украйна.

Междувременно някогашният боен министър Майк Еспър посъветва администрацията на Байдън да разположи повече военни елементи край Черно море в България и Румъния, за вероятно противопоставяне на евентуална експанзия от страна на Русия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР