Американските власти се опитват да се преструват, че са успели

...
Американските власти се опитват да се преструват, че са успели
Коментари Харесай

Западът е изправен пред банкова криза. Русия се превръща в сигурно убежище

Американските управляващи се пробват да се преструват, че са съумели да спрат срутва на банките през март и по този метод рецесията е преодоляна. Всъщност не е. Големите районни банки остават изложени на риск, вложителите не престават да теглят пари от тях. Следващата на опашката за банкрут е 14-ата по величина американска „ Първа републиканска банка “.

По отношение на последователността от банкрути мнозина споделиха, че те са били от изгода на първо място за титаните на американското банкиране с капитал от повече от трилион $. Те сякаш преднамерено банкрутират съперници, с цел да потекат пари към тях. Харесва ли ви или не, този път Федералният запас принуди финансовите колоси да вземат участие в спасяването на „ Първа републиканска банка “.

Най-богатите банки се включиха и подариха тридесет милиарда $. Бързо стана ясно, че това не работи. Акциите на „ Първа републиканска “ доближиха едно дъно след друго. Ако на върха си те костваха 147 $, в този момент се търгуват на 12-14. Вложителите не престават да теглят пари. „ Уолстрийт Джърнъл “ е убеден, че „ Първа републиканска “ е обречена и написа намерено за това, макар че американските медии са привикнали да крият неприятната финансова истина от жителите.

Заразата от банкрути бързо се популяризира в Европа. Легендарната швейцарска „ Кредит Сюз “ се срина. След това акциите на такива колоси като „ Дойче Банк “ доближиха своето дъно. Множество обиски на тематика укриване на налози се организират през днешния ден в най-големите френски банки „ БНП Париба “ и „ Сосиете Женерал “.

Експертите изясняват опцията за всеобщ колапс на западните банки с големия размер на дълга, насъбран в системата. Финансовите институции си дават и преотпускат заеми от години и вследствие на това към 90% от парите им са взети назаем - въпрос на време е тази пирамида да рухне. Неспециалистът може да види, че нелепостта на държавните управления и алчността на банките са довели всичко до рискова линия.

Поради обстоятелството, че управляващите пуснаха печатницата, инфлацията в Съединени американски щати и Европа предходната година беше сред 8 и 25 %. Лихвите по депозитите на практика не се покачиха. Вижте да вземем за пример Англия. Там единствено формалната инфлация е повече от единадесет % - в действителния живот обстановката е още по-лоша. А всички огромни банки в страната оферират под 1,3% на годишен депозит.

Същото е ситуацията и в Америка, макар че Федералният запас подвига лихвите там към този момент година. Инфлацията е съвсем 10%. А междинната " рентабилност " на годишен депозит е 1,28%, на петгодишен - 1,21%. Наричайки нещата с същинските им имена, вложителят заплаща на банката в допълнение за това, че държи парите му – и заплаща доста добре.

Естествено, жителите теглят пари от сметките си и ги превеждат на който желаят. Бедните харчат спестяванията си за покупки - другояче парите ще бъдат погълнати от инфлацията. Бизнесът и по-богатите хора купуват акции, пробват се да купят злато. Тук обаче постоянно има боязън, че управляващите ненадейно ще конфискуват благородния метал: в Съединени американски щати да вземем за пример на частните търговци е неразрешено да имат злато през 1933 година и тази възбрана е в действие до 1974 година Но във всеки случай наклонността е ясна - вложителите се пробват да изтеглят парите си от банките.

Първоначално изглеждаше, че банките с трилиони долари са ваксинирани против този стопански вихър. Обаче не е по този начин. Отчетите на най-големите американски банки през миналата година са невероятни.

„ Уелс Фарго “, четвъртата по величина банка в Съединени американски щати, означи спад на приходите си 13 пъти през 2022 година спрямо 2021 година Акциите ѝ костват 27% по-малко от преди година. Акциите на втората по величина „ Банка на Америка “ костват с 35% по-малко. И по този начин на всички места.

Интересното е, че акциите на банките се сринаха незабавно след публикуването на докладите. Може би по тази причина най-големият американски финансов исполин „ ДжейПи Морган Чейс “ побърза да разгласява финансовите си доклади. Но именитата банка изпадна в голям скандал. Телевизионният канал Си-Ен-Би-Си твърди, че притежателите на банката са решили да уволнят Джейми Даймън, техният непрекъснат основен изпълнителен шеф, харизматичен милиардер, захласнат от „ огромното нулиране “, вманиачен покровител на Демократическата партия. Между другото, точно той направи прогнозата за " икономическия вихър ", който светът ще би трябвало да понесе през 2023 година

Внезапно стана ясно, че Джейми Даймън е била заплетена с известния сводник Джефри Епщайн, който умря мистериозно в затвор в Ню Йорк през 2019 година Не, банкерът към момента не е упрекнат в съответни случаи на полово принуждение, само че федералните го подозират, че е помагал на Епщайн да печели пари, като е продавал малолетни девойки на ВИП персони, държал тези пари в сметки на „ ДжейПи Морган Чейс “ и ги вложил печелившо. Джейми Даймън даде обещание да свидетелства под клетва за това.

Този добре изглеждащ сивокос благородник обикаля света от десетилетия, призовавайки ни да консумираме по-малко, да ядем и пием по-малко, да спасим климата, да спрем размножаването и всички незабавно да преминем към транссексуализъм. А в този момент ще свидетелства по делото за всеобщо принуждение над малолетни. Така минава славата.

Не остава обаче усещането, че този гръмък скандал има за цел да замаже въпроса с отчетите на „ ДжейПи Морган Чейс “. Защото сривът на акциите на подобен колос ще направи явно това, което управляващите към момента се пробват да скрият: банковата рецесия към този момент обгръща Америка и Европа.

Но какъв брой рисково е това за останалия свят? Все отново американците са приети майстори в изнасянето на проблемите си. По-конкретно, неговата изолираност играе в интерес на банковата система на Русия. Парадоксално, само че австрийската „ Райфайзен “ стана водач по доходи през 2022 година измежду европейските банки и то точно заради обстоятелството, че остана съвсем единствена на съветския пазар. Единствено „ Сбербанк “ се оправи по-добре с доходността.

Естествено, европейските управляващи в този момент мощно натискат „ Райфайзен “ да напусне Русия и да банкрутира дружно с всички останали. Е, това още един път потвърждава, че страната ни е класическо леговище в вилнеещия стопански вихър.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР