Американските учени, които преди време успяха да създадат първите живи

...
Американските учени, които преди време успяха да създадат първите живи
Коментари Харесай

Създатели на първите живи роботи обявиха, че те вече могат да се възпроизвеждат

Американските учени, които преди време съумяха да основат първите живи роботи, в този момент настояват, че формите на живот, известни като xenobots, към този момент могат да се възпроизвеждат и то по метод, който не се следи при растенията и животните, написа " Дневник ".

Образувани от стволовите кафези на ембриони от избран тип жаба (Xenopus laevis), от която носят и името си, тези дребни роботи са необятни по-малко от милиметър. За тях се заприказва обществено за първи път през 2020 година, откакто опитите демонстрираха, че могат да се движат, да работят дружно в групи и да се самолекуват, оповестява Си Ен Ен. Сега учените от трите американски университета, които ги създадоха, оповестиха, че са разкрили напълно нова форма на биологично възпроизвеждане, друга от всяко животно или растение, познато на науката.

" Това е робот, само че също по този начин явно е организъм, изработен от генетично немодифицирана жабешка клетка ", споделя Джош Бонгард, професор по компютърни науки и роботика в Университета на Вермонт и водещ създател на проучването. Той споделя, че роботите са употребявали " кинетично възпроизвеждане " - развой, за който е известно, че се случва на молекулярно равнище, само че в никакъв случай до момента не е следен в мащаба на цели кафези или организми. С помощта на изкуствен интелект учените открили, че най-подходящата форма за този вид възпроизвеждане е " С " и по-късно следили по какъв начин С-образните роботи събират стотици стволови кафези към себе си и няколко дни по-късно от тях се появяват нов xenobot.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР