Американските шистови компании вероятно не намират сън от мисълта какво

...
Американските шистови компании вероятно не намират сън от мисълта какво
Коментари Харесай

Американската шистова индустрия се притеснява от промените в Белия дом

Американските шистови компании евентуално не намират сън от мисълта какво следва на тяхната промишленост през идващите четири години, в случай че обещанията на законодателите в конгреса на Съединени американски щати и на определения за президент Джо байдън се трансфорат в действителност, написа Си Ен Би Си.

Енергийният секретар на Съединени американски щати Дан Бройлет споделя това виждане. Попитан от медията дали шистовите компании, чиито триумф през предишното десетилетие катапултира Съединени американски щати до позицията на максимален производител на нефт през 2018 година, би трябвало да се тормозят от новата американска администрация, Бройлет отговори: „ Да, несъмнено “.

„ Те несъмнено ще бъдат подложени на напън, защото в Конгреса има хора, които ще поддържат доста нападателна климатична политика. Зная, че придвижването за  устойчиво екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG) е доста мощно “, разяснява той.

„ Достъпът на тези компании до вложения може да стане доста сложен. Трябва да изчакаме и да забележим по какъв начин ще стоят нещата в новия Конгрес “, добави Бройлет.

Движението ESG набра скорост през последните години, като някои огромни вложители, в това число и най-големият фонд за ръководство в света – BlackRock, трансфораха „ устойчивото развиване в приоритет при построяването на портфейлите “. Според основният изпълнителен шеф на BlackRock Лари Финк, „ климатичните опасности са капиталови опасности “, като този факт е довел света до „ ръба на фундаментално преструктуриране на финансите “.

Но климатичните дейности на федерално равнище обаче са основата причина за терзания измежду шистовите компании. Байдън се ангажира да преследва „ нападателно понижаване на излъчванията “ като се концентрира върху зелени вложения, имащи за цел ограничение на зависимостта от изкопаемите горива.

В отчет от 2018 година, учени от администрацията на президента Доналд Тръмп предизвестиха, че климатичните промени ще костват на Съединени американски щати стотици милиарди долари годишно и ще навредят на здравето на американците. Тръмп, който е покровител на петролната промишленост, обаче отговори, че не има вяра на заключенията в отчета.

Колко мощна е опозицията на Байдън във връзка с изкопаемите горива?

Бившият вицепрезидент в администрацията на Барак Обама не възнамерява цялостна възбрана на т.нар фракинг – процесът на добиване на на шистов газ и нефт, защото към 2019 година промишлеността обезпечава работни места за близо 1 млн. американци.

Според доста анализатори обаче той счита да го задуши с нови регулации.

Демократът предложи въвеждане на по-строги наказателни ограничения против огромните замърсители, в това число солени санкции и даже затвор. Байдън предизвести, че ще накара „ замърсителите ще поемат цялостна отговорност за въглеродните излъчвания, които отделят “.

Попитан какъв ще бъде методът му към петролната промишленост в спор с Тръмп преди президентските избори, Байдън съобщи, че ще опита да отдръпне страната от нея и че с времето тя би трябвало да бъде сменена от възобновимите източници. По-късно обаче той направи стъпка обратно като съобщи, че „ СЩ няма да се отърват от изкопаемите горива още дълго време, само че ще прекратят техните дотации. “

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР