Американските сенатори Линдзи Греъм от Републиканската партия и Крис Ван

...
Американските сенатори Линдзи Греъм от Републиканската партия и Крис Ван
Коментари Харесай

Американски сенатори настояват за санкции срещу Турция заради С-400

Американските сенатори Линдзи Греъм от Републиканската партия и Крис Ван Холен от Демократическата партия приканиха администрацията на Доналд Тръмп да наложи наказания на Турция поради закупуването на съветската система за противоракетна защита С-400, написа вестник Sabah, представен от БГНЕС.
„ Времето за самообладание от дълго време изтече. Време е да приложите закона ”, се споделя в изпратеното до държавния секретар Майк Помпео писмо.
Двамата сенатори предизвестяват, че в случай че това не бъде направено, към останалите страни, ще бъде изпратен „ ужасяващ сигнал ”, че могат да нарушават без последици законите на Съединени американски щати.
Припомняме, че закупената от Турция съветска противоракетна система С-400 стана „ камък на раздора ” сред Анкара и Вашингтон. Според Съединени американски щати тя не е съвместима със отбраната на НАТО и съставлява опасност за изтребителите F-35.
Турция обаче упорства, че С-400 няма да бъде интегрирана в системите на НАТО и няма да съставлява опасност за Алианса, като отхвърли апелите на Вашингтон за отвод от договорката.
Анкара акцентира, че отводът на Съединени американски щати да продаде на Турция противоракетната система „ Пейтриът ” е принудил турското държавно управление да потърси различен покупател. Русия е предложила по-добра договорка, която включва и трансфер на технологии.
Закупуването на съветската система подтикна администрацията на Тръмп да в профил през юли Турция от взаимната стратегия за изтребители пето потомство F-35. Напрежението се задълбочи, откакто Турция получи първата си доставка от съветското съоръжение.
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп отсрочи въвеждането на наказания, макар че през 2017 година Тръмп подписа закон за глобите, прочут като CAATSA, ориентиран против страни, които развиват бизнес с съветските военни.
Някои американски сенатори, в това число Греъм, усилиха напъните си да наложат наказания против Анкара, когато през октомври Турция стартира интервенция „ Мирна пролет “ в Северна Сирия.
Греъм и други представители на Републиканската партия са били остро сериозни към решението на президента Тръмп да изтегли войските от Североизточна Сирия преди началото на турската антитерористична интервенция.
Греъм е прочут с рецензиите си към американското държавно управление, което упреква, че е въоръжило силите за самозащита на сирийските кюрди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР