Американските правоприлагащи органи са иззели фентанил, достатъчен да убие всички

...
Американските правоприлагащи органи са иззели фентанил, достатъчен да убие всички
Коментари Харесай

Това е достатъчно да убие всички в САЩ

Американските правоприлагащи органи са иззели фентанил, задоволителен да убие всички в Съединени американски щати, заяви Агенцията за битка с опиатите (DEA), наблягайки дълбоката опасност от смъртоносния неестествен опиоид, предава Българска телеграфна агенция.

Кризата с опиоидите почнала преди десетилетия поради алчността на фармацевтичните компании в този момент се е трансформирала в една от главните аргументи за смъртност в Съединени американски щати.

През предходната година смъртните случаи свързани с приложимост на опиоиди надвишиха 100 хиляди по данни на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите.



Всичко стартира през 90-е години на предишния век, когато компании като „ Пардю Фарма ” популяризират всеобщо и карат персоналните лекари да изписват мощни опиоидни обезболяващи като „ Оксиконтин ”, обявявайки ги за безвредни. По-късно се оказва, че тези лекарства постоянно водят до пристрастяване.

Това води до скок на използването на опиоди в Съединени американски щати, като в последните години необятно се популяризира фентанилът.



DEA разгласи, че за миналите месеци е заловила 50,6 млн. подправени хапчета с рецепта, за фентанил и 10 тона фентанил на прахуляк, като назова това еквивалент на „ повече от 379 млн. евентуално смъртоносни дози ”, задоволителни да убият цялото население на Съединени американски щати.

Фентанилът, който преди десетилетие е причинявваше единствено дребна част от смъртните случаи от свръхдоза, в този момент е „ най-смъртоносната опасност от опиати, пред която е изправена страната ”.

Това е мощно пристрастяващ неестествен опиоид, който е 50 пъти по-мощен от хероина. Само два мг фентанил, дребното количество, което се побира на върха на молив, се смята за евентуално смъртоносна доза.

По публични данни от юли 2021 година до юни 2022 година той е главната причина за над 107 000 смъртни случая от свръхдоза в Съединените щати.

Благодарение на ниската си цена и релативно лесното си произвеждане фентанилът измества другите опиоиди, отпускани с рецепта, като и хероина на пазара на противозаконни опиати.



Според DEA главните източници на фентанил в Съединените щати са мексиканските наркокартели „ Синалоа ” и „ Халиско ”.

Техният фентанил се създава в Мексико с химикали, „ значително, произхождащи от Китай ”.

Част от него се популяризира необятно под формата на подправени медикаменти с рецепта като „ Перкоцет ”, „ Оксиконтин ” и „ Ксанакс ”.

Около 60 % от подправените медикаменти, примесени с фентанил, които са били тествани в Съединени американски щати са съдържали евентуално смъртоносни дози фентанил, се показва в отчета.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР