Американските компании, които струват над 1 трилион долара, се увеличиха

...
Американските компании, които струват над 1 трилион долара, се увеличиха
Коментари Харесай

Колко са компаниите с оценка над 1 трилион долара?

Американските компании, които костват над 1 трилион $, се усилиха с още една. В началото на тази седмица, акциите на Tesla нарастнаха с над 12% до цена от близо 1 025 $ за лот. Това се случи откакто компанията за отдаване на коли чартърен Hertz поръча рекордните 100 000 електрическия автомобил за задачите на бизнеса си.

Това е най-голямата единична поръчка в историята на Tesla и най-сериозният ход към електрически коли, юридически от компания за отдаване на коли чартърен.

Дори изпълнителният шеф Елън Мъск бе сюрпризиран от внезапното повишаване, което в последна сметка изтласка пазарната капитализация на Tesla до 1.01 трилиона $.

Всичко това усили персоналното положение на Мъск до близо 289 милиарда $, което е повече от оценката на петролна компания като ExxonMobil.

Инвеститорите също потриват предостатъчно ръце. Индексите S&P 500 и Dow Jones реализираха исторически връх при започване на тази седмица.

Но това, че фирмите на стойност над 1 трилион $ се усилват не е наложително добра вест в дълготраен проект.

Петте компании в този първокласен клуб са Apple, Microsoft, Alphabet (компанията майка на Google), Amazon и Tesla. Общата им стойност възлиза на 9.3 трилиона $. Това е близо 23% от цената на показателя S&P 500. Ако прибавим и Фейсбук, чиято оценка доближава близо 927 милиарда $, то цифрата скача до 25%, написа CNN.

През януари тази година, Фейсбук, Apple, Amazon, Microsoft и Гугъл представляваха 19% от цената на S&P 500.

Това значи, че шепа компании имат прекомерно високо въздействие върху показателя, а оттова и на посоката, в която поемат финансовите пазари.

Във времена на напредък, това може да не наподобява като огромен проблем. Големите софтуерни компании (а в този момент и Tesla) записаха внушително повишаване на акциите от 2020 година до момента, което потвърди, че този корпорации могат да печелят милиарди долари даже по време на пандемия.

Пазарът може да получи нов подтик още тази седмица, защото следва оповестяването на финансовите резултати на Alphabet, Apple, Amazon и Microsoft.

Технологичните акции обаче са изключително чувствителни по отношение на промени в лихвените равнища – нещо, което централните банки обмислят като реакция на покачващата се инфлация.

Ако вложителите на Wall Street стартират да продават акции на Apple и Amazon, това може да докара до обилни последици.

Означава ли пазарната централизация безусловно пазарна мощ? Отговорът на този въпрос ще диктува траекторията на пазара през идните години, изключително на фона на желанията на власите по света да приложат по-агресивен метод към огромните софтуерни компании, в това число посредством евентуални антимонополни дейности.
Фейсбук
Докато Фейсбук се бори с приключването на десетки хиляди вътрешни документи, които ускоряват апелите за по-строгa регулaция против колоса, компанията се пробва да резервира фокус.

Фейсбук разгласи доходи от 29 милиарда $ за третото тримесечие на тази година, което е растеж от 35% на годишна база. Броят на потребителите на всички приложения на обществената мрежа (включително WhatsApp, Instagram и др.) пораства с 12% на годишна база до близо 3.6 милиарда души.

Освен това компанията разгласи, че дава зелена светлина за назад изкупуване на акции за 50 милиарда $ – ария за ушите на акционерите.

Фейсбук желае вложителите да се концентрират върху бъдещите бизнес проекти на компанията, вместо битката на обществената мрежа с подвеждащата информация, езика на омразата, сигурността и впрочем.

А какви са тези проекти? Става дума за по този начин нар. „ метавселена ”.

Компанията разгласи при започване на тази седмица, че ще стартира да отделя доходи за инвестиции в бизнеса наименуван Фейсбук Reality Labs, който е фокусиран върху построяването на " онлайн обществени прекарвания " на база обогатената и виртуална действителност.

Фейсбук вижда това като бъдещето на интернет. Компанията възнамерява да употребява 10 милиарда $ от оперативната си облага през тази година с цел да ускори вложенията.

„ Ако сте в метавселената всеки ден, то тогава ще се нуждаете от цифрови облекла, цифрови принадлежности и разнообразни преживявания ”, сподели Марк Зукърбърг пред анализатори. „ Целта ни е метавселената да доближи 1 милиарда души и цифрова търговия за стотици милиарди долари всеки ден ”, прибавя той.
Wall Street и Саудитска Арабия
През 2018 година, представители на Wall Street отхвърлиха да вземат участие на капиталова конференция в Саудитска Арабия, като повода бе убийството на журналиста Джамал Кашоги.

Три години по-късно, финансистите към този момент нямат сходни угризения, като чакат да схванат проектите на престолонаследника Мохамед бин Салман за промяна в стопанската система на Саудитска Арабия.

Конференцията Future Investment Initiative, постоянно наричана „ Давос в пустинята ”, стартира през тази седмица.

Списъкът с посетители включва изпълнителният шеф на BlackRock Лари Финк, шефът на Goldman Sachs Дейвид Соломон, ръководителят на Blackstone Стивън Шварцман, изпълнителният шеф на SoftBank Раджив Мисра и капиталовия банкер Кен Мулис.
 Tesla мина оценка от 1 трилион $, правейки Мъск още по-богат Tesla мина оценка от 1 трилион $, правейки Мъск още по-богат
Поскъпването на акциите на Tesla изстреля пазарната капитализация на компанията за електрически коли над психическата граница от 1...

Големите интернационалните банки бяха държани настрани по време на листването на държавната петролна компания Saudi Aramco през 2019 година. Но те чакат бъдещето, което може да им предложи преференциални покупко-продажби.

Публичният капиталов фонд (Public Investment Fund) на Саудитска Арабия разполага с активи под ръководство за над 400 милиарда $, като възнамерява да усили притежанията си до 1 трилион $ през 2025 година.

Суверенния фонд закупи дялове в Uber, Lucid Motors, а неотдавна и в елитния британски футболен клуб Нюкасъл.

Обявлението по отношение на климата на Aramco демонстрира, че Мохамед бин Салман има съществени планове да откъсне стопанската система на страната от петролната взаимозависимост.

Компанията възнамерява да стане въглеродно неутрална до 2050 година. Сметката обаче не включва въглеродните излъчвания, отделяни при изгаряне на недопечен нефт, като компанията не стопира да усилва индустриалния си потенциал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР