Американски учени установиха причината за загубата на обоняние при инфектирани

...
Американски учени установиха причината за загубата на обоняние при инфектирани
Коментари Харесай

Учени откриха причината за загубата на обоняние при дълъг COVID-19

Американски учени откриха повода за загубата на подушване при инфектирани с COVID-19, заяви електронното издание " Юрикалърт ".
Прочетете още
Преболедувалите не съумяват да възстановят сетивата си поради продължаваща имунна офанзива върху отговарящите за възприемането на миризмите нервни кафези и намаляването на техния брой, откриха експерти от университета " Дюк " в щата Северна Каролина.
Резултатите от проучването са оповестени в изданието " Сайънс транслейшънъл медсин ".

Изследователите дават пояснение на скучен проблем, който изтезава милиони хора, които не са възстановили изцяло обонянието си след преболедуване от COVID-19.

Макар да се концентрира върху загубата на подушване, изследването хвърля светлина и върху вероятните съществени аргументи за други продължителни признаци на новия ковид - обща отмалялост, зной и мозъчна мъгла, които може да са провокирани от сходни биологични механизми.

" Един от първите признаци, които нормално се свързват с възпаление с COVID-19, е загубата на подушване ", споделя водещият академик Брадли Голдстейн.

" За благополучие, доста хора, които имат променено подушване по време на острата фаза на вирусната зараза, възвръщат обонянието си в границите на идващите една до две седмици. Но има и такива, при които това не се случва ", добавя той. " Трябва да разберем по-добре за какво тази подгрупа пациенти продължава да има непрекъсната загуба на подушване в продължение на месеци след заразяването ".

За задачите на изследването специалистите проучват назални проби, взети от 24 пациенти, като девет от доброволците страдат от дълготрайна загуба на подушване след COVID-19.

Оказва се, че продължава инфекциозен развой макар неналичието на SARS-CoV-2. Освен това е намалял броят на невроните, отговарящи за обонянието, евентуално заради увреждане на деликатната тъкан от продължаващото инфектиране.

" Откритията са поразителни ", споделя Голдстейн. Находката " съвсем прилича някакъв автоимунен развой в носа ".

Според него проучването на повредените места и на типовете кафези е основна стъпка към създаването на лекуване. Специалистът споделя, че откривателите са окуражени от обстоятелството, че невроните наподобява въпреки всичко са запазили известна дарба за възобновяване, даже и след продължителна имунна офанзива.

Брадли Голдстейн споделя, че резултатите от това изследване биха могли да са потребни и за спомагателни проучвания на други признаци на дълготрайния COVID-19.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР