Американски учени откриха защо възрастни хора, които шофират, често не

...
Американски учени откриха защо възрастни хора, които шофират, често не
Коментари Харесай

Ето защо пенсионер на волана е опасно

Американски учени откриха за какво възрастни хора, които карат, постоянно не преценят добре пътната обстановка. Виновни са не очите, а избрана част от мозъка, чиято функционалност отслабва.

А този мозъчен сектор " скрива " придвижванията на далечно разстояние, с цел да усили концентрацията върху околните обекти. Така вниманието на пенсионера водач към близките коли, колела и пешеходци се намалява, съобшава в. " Ди Велт ".

Изследователите под управлението на Дъдж Тадин от университета в Рочестър подтиснали краткотрайно работата на този сектор на мозъка при доброволци и провели проби.

От предходни изследвания е известно, че възрастните възприемат по-ярко от младите нещата, които се развиват на назад във времето, да вземем за пример пейзажа по време на път. Но до момента не беше ясно кои мозъчни сектори имат пръст в това. Американците считат, че повода е в междинната темпорална област на зрителния център. Чрез транскраниална магнитна симулация те трансформирали интензивността на този център.

Когато функционалността му била нарушена, доброволците възприемали по-добре далечния декор. " Количеството образна информация, което ни затрупва, е голямо - и мизъкът ни не е в положение да я преработи цялата ", изяснява Тадин. Затова мозъкът би трябвало да може да се концентрира върху значимите неща - в тази ситуация с шофирането върху дребните обекти на напред във времето, а не върху огромните по-надалеч. А очевидно тази дарба на в междинната темпорална област понижава с възрастта.

Резултатите ще оказват помощ за проучването на някои душевен болести, надяват се учените. Например на шизофрения и депресии. И може да доведат до най-оптималното им лекуване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР