Американски учени от университета в щата Северна Каролина достигнаха до

...
Американски учени от университета в щата Северна Каролина достигнаха до
Коментари Харесай

Децата, които пият чешмяна вода, имат по-малко кариеси

Американски учени от университета в щата Северна Каролина доближиха до извода, че отказването от чешмяната вода способства за увеличението на риска от кариес при децата, оповестява уеб сайтът Медикъл експрес.
Специалистите изучили положението на здравето на 16 хиляди деца и юноши на възраст от 2 до 19 години. Проучването обхванало интервал от 2005 година до 2014 година. Доброволците попълнили диетологични анкети и минали през стоматологични прегледи. Те дали и кръв за разбор. Получените данни включвали и равнищата на тежки метали в организма и честотата на кариес при приложимост на вода от водопровода.
При 3 % от децата било следено увеличение на наличието на олово в организма им (над 3 микрограма). При 49,8 % от участвалите в проучването били открити кариеси в друга фаза. При това 15 % от децата съобщили, че не пият вода от чешмата. За тях рискът от развиването на кариеси бил най-голям. Снижаването на риска от кариеси сe свързва с добавяните в питейната вода от водопровода химически съставки, напомня уеб сайтът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР