Американски учени от университета в Айова и техни британски колеги

...
Американски учени от университета в Айова и техни британски колеги
Коментари Харесай

Жените си падат по доброжелателно сексистки настроени мачовци

Американски учени от университета в Айова и техни английски сътрудници от графство Кент откриха, че хетеросексуалните дами харесват благожелателно сексистки настроените мъже, заяви в. " Метро ".


Какво значи благосклонен сексизъм? Той се демонстрира, когато представителите на мощния пол застъпват обичайните патриархални полезности в фамилията, съгласно които дамите имат стереотипната роля на майки и домакини. Дамите съгласно тези показа би трябвало да са доста благи и грижовни, а не лидерки.

За проучването 200 студентки слушали характерностите на мъже, които показвали или не признаци на благосклонен сексизъм. Представителите на мощния пол трябвало да получат оценки от участничките в опита в най-различни категории. В умозаключение студентките всеобщо предпочели умерените сексисти, тъй като ги мислели за по-покровителствени, отдадени и грижовни.

Учените изясняват този абсурд с обстоятелството, че дамите реагират незадълбочено на безобидната фасада на този тип сексизъм, без да осъзнават подлите му резултати в същинския живот. Погледнато от еволюционна позиция, желанията на дамите към този тип мъже може би се основават на посланията, че мъжете са склонни да влагат в сходна връзка. А това дава сигурност за възможното бъдещо потомство.

Психолозите показват две категории сексизъм - нападателен и благосклонен. Агресивният се характеризира с женомразството, издигнато в непоклатимо предрешение и фетиш. Той е изключително рисков за представителките на нежния пол, които могат да пострадат по всевъзможен метод от него.

Доброжелателният сексизъм се показва в това да се смятат дамите като по-малко надарени със качества, спрямо мъжете.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР