Американски сенатори призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството

...
Американски сенатори призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството
Коментари Харесай

Сенатори от САЩ бият аларма: Корупцията в България е постоянна, а правосъдието - политизирано

Американски сенатори приканиха България да почита демократичните полезности и върховенството на закона. Това се случва при започване на предизборната акция за изборите за идващ български парламент на 4 април. Сенаторите предизвестяват, че актуалното положение на вътрешната политика в България е " съществено предизвикателство " пред двустранните връзки.

Изявлението беше публикувано и в него сенаторите споделят, че желаят да видят по-силни връзки сред Съединени американски щати и България, като загатват сигурността и енергетиката.

Според тях " непрекъснатата корупция , утежняването на медийната независимост, политизирането на правораздаването и други закани за върховенството на закона слагат съществени провокации пред двустранните американско-български връзки ".

Изявлението е подписано от ръководителя на комисията по външна политика в Сената Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията, Джим Риш от Айдахо.

" С наближаването на парламентарните избори, за държавното управление е неотложно да отбрани тези полезности ", споделят двамата.

България беше разтърсена от демонстрации предишното лято, когато хиляди излязоха да стачкуват против корупция та и упорстваха за оставките на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев.

България е член на НАТО и Европейския съюз, само че е на последно място в блока в класациите на " Репортери без граници " за медийна независимост и на Трансперънси интернешънъл за равнищата на усещане на корупция та, напомнят двамата.

" Тези ранглисти акцентират какъв брой огромни са провокациите пред България. Правителството и правораздаването би трябвало да положат старания, с цел да подсигуряват, че законът е идентичен за всички, освен за някои, и че медиите ще имат свободата на оповестяват истината без да са застрашени от тормоз, принуждение или наказване ", пишат още сенаторите.

Менендес и Риш напомнят, че в продължение на осем месеца българите са протестирали против корупция та.

" И в духа на нашите дългогодишни връзки, Съединените щати би трябвало да поддържат тези апели и да оказват помощ на България да се оправи с корупция та, да възвърне самостоятелните медии и да поддържа върховенството на закона. Предприетите от България стъпки в тази посока единствено ще заздравят още повече нашите връзки ", приключва писмото.

Сенаторите загатват за съдействие в областта на енергетиката, само че не загатват съответни планове. Съединени американски щати са разтревожени от построяването на българска територия на газопровода " Турски поток ", който придвижва съветски газ за Сърбия.

Вашингтон се опълчва на плана и към този момент одобри законодателство, което разрешава налагането на наказания на компании, които вземат участие в строителството му. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР